Посланик Шимански: В Полша предметът „Религия" е част от образователната система


Посланик Шимански: В Полша предметът „Религия" е част от образователната система
Снимки: Българска патриаршия
27 Септември 2019, Петък


На среща с българския патриарх Негово превъзходителство пожела и у нас изучаването на тази учебна дисциплина да стане задължително

Автор: Десант

Българският патриарх Неофит се срещна днес - 27 септември, с посланика на Полша у нас Негово превъзходителство Мачей Шимански. Приемът се състоя в сградата на Софийската света митрополия, а в него участие взеха Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, архим. Василий, протосингел на Софийска митрополия и ик. Николай Георгиев, началник на Отдел „Връзки с обществеността" при Светия синод.



Негово превъзходителство сподели своя досегашен опит като посланик в няколко балкански държави. Той разказа и за инфраструктурните и икономически промени в Полша, настъпили след 1989 г.

По време на срещата бе поставен и въпросът за преподаването на предмета „Религия" в училище и ползите от изучаването му. В тази връзка Мачей Шимански отбеляза, че в Полша, веднага след политическите промени, предметът „Религия" става част от образователната система. Той изрази надеждите си и в България предметът да влезе в списъка на задължително избираемите дисциплини, като това ще доведе до много ползи.

Светейшият патриарх Неофит постави въпроса и за отношенията на полската държава с Полската православна църква, а посланик Шимански сподели, че митрополит Сава (предстоятелят на Полската православна църква) е един от хората с най-високо доверие в страната.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки