Културното наследство на Странджа влиза във фокуса на научна конференция


Културното наследство на Странджа влиза във фокуса на научна конференция
Снимки: ПП „Странджа"
27 Септември 2019, Петък


Форумът ще е с международно участие

Автор: Десант

На 28-29 септември в Бургаската художествена галерия „Петко Задгорски“ ще се проведе Международна научна конференция „Културното наследство на Странджа – богатство, рискове, предизвикателства“.

В нея ще се включат повече от 20 учени от областта на културата от България, Гърция и Норвегия.

В първия ден на форума ще бъдат представени научни доклади за историята на Странджа в периода на Античността и Средновековието, археологическите проучвания в региона, иконните и ръкописно-документалните богатства на  Странджанския край, нестинарската традиция у нас и в Гърция.

На втория ден ще се проведе кръгла маса на тема „Културното наследство на Странджа – диагностика, проблеми, политики“. Натрупаните в региона проблеми при опазването на материалното и нематериалното културно наследство на региона ще бъдат дискутирани от учените съвместно с представители на Министерството на културата, НИНКН, Областната управа – Бургас, местни общини и кметства, музеи, Сливенска митрополия и др.



Форумът се организира и осъществява в рамките на проект за фундаментални научни изследвания „Комплексни и иновативни методи за диагностика и изследване на материалното и нематериално културно наследство на Централна и Източна Странджа в условията на миграции и демографски отлив“, финансиран от Фонд „Научни изследвания“ при Министерството на образованието и науката (договор № ДН-10/16 от 21. 12. 2016 г.).

Организатор на събитието е Софийският университет „Св. Климент Охридски“ в партньорство с Регионален исторически музей – Бургас и Бургаската художествена галерия „Петко Задгорски“.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки