Кметове ще сноват с двуметров терлик между родопските села Дъждовница и Енччец


Кметове ще сноват с двуметров терлик между родопските села Дъждовница и Енччец
Снимка: Архив 24rodopi.com
26 Септември 2019, Четвъртък


После ще похапнат пилаф арфа с фиде, саде пилаф, мерджемек с чушки, лахмаджун, сладки Кемалпаша и кешкек

Автор: Десант

Двуметров терлик ще бъде тържествено пренесен на 28 септември от младежи и кметове на кърджалийски села по асфалтово шосе от с. Дъждовница до с. Енчец пред очите на минаващите автомобили. 

Шествието ще е по повод провеждането в Енчец на 14-то издание на Фестивала на терлика Очаква се за събитието в родопското село да пристигнат изпълнители от много читалища, както и гости от други градове на област Кърджали.

Програмата ще започне с поглед назад във времето към 2015 г., когато 11 одрински фотографи участваха във форума с изложбата „22 майстори – 22 съдби”, която представя историите на занаятчии от Кърджалийско. Експозицията ще бъде аранжирана върху стативи в градинката пред сградата на кърджалийската общинска администрация.

На открито в Енчец ще могат да се разгледат още две изложби – на Джейсън де Боз от Калифорния, озаглавена „Аз бях в Източните Родопи”, и дебютната експозиция на 18-годишния ученик и фотограф - енченецът Шабан Младенов, която е под надслов „Кърджали, моя любов” и включва кадри от града и селата на общината.

В акцията на площада на Енчец под мотото „Шатри за приятели – гозбите на баба” гостите ще опитат незабравими ястия от местната селска кухня – пилаф арфа с фиде, саде пилаф, пълнени патладжани, мерджемек с чушки, лахмаджун, червена леща и боб, сладки Кемалпаша, зеленчукови кюфтенца и т.н. Ще се раздава и традиционния за фестивала кешкек.


В категории: Новини , Традиции

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки