Представят в Бургас цифрови хранилища, архиви и библиотеки


25 Септември 2019, Сряда


От 26 до 28 септември в морския град ще се проведе Деветата международна конференция „Цифрово представяне и опазване на културно и научно наследство“

Автор: Десант

От 26 до 28 септември Институтът по математика и информатика при БАН организира Деветата международна конференция „Цифрово представяне и опазване на културно и научно наследство“ – DiPP2019.

Престижното събитие е под патронажа на ЮНЕСКО и Община Бургас и се осъществява с подкрепата на Национален фонд „Научни изследвания“, като съорганизатори са Регионален академичен център – Бургас към Българска академия на науките, Регионален исторически музей – Бургас и Бургаски свободен университет.

Откриването ще се състои на 26 септември 2019 г. (четвъртък) от 12:30 часа в зала 1 на Експоцентър „Флора“. Сред участниците са множество български учени и техни колеги от Китай, Унгария, Италия, Гърция, Латвия и Германия.

Конференцията цели да представи иновации, проекти и научни и научно-приложни разработки в областта на цифровото документиране, архивирането, представянето и запазването на световно и национално материално и нематериално културно и научно наследство.

Основен фокус е осигуряването на отворен достъп до цифровизирано национално културно и научно наследство и следването на устойчиви политики за продължаващо му цифрово съхранение и опазване. С приоритет е направление цифровото представяне и съхранение на паметници на културата и историята в условия на риск.

По време на форума в Бургас ще бъдат демонстрирани иновативни технологии и прототипи, в т.ч. цифрови хранилища, цифрови архиви, виртуални музеи и цифрови библиотеки, резултат на утвърдени практики и постижения в областта. Обществени и специализирани библиотеки, музеи, галерии, архиви, центрове, изследователски институции и университети (национални и чуждестранни) са поканени да обменят опит, идеи и резултати по тематиката на конференцията.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки