В София ще може да се видят вкаменелости и „метеорита, убил динозаврите"


В София ще може да се видят вкаменелости и „метеорита, убил динозаврите"
Снимка МГУ „Св. Иван Рилски"
24 Септември 2019, Вторник


Желаещите ще могат да се разходят из минните обекти без каска

Автор: Десант

България е един геоложки музей на открито. На малката й територия се разкриват всички разновидности на магмените, седиментните и метаморфните скали с възраст от Протерозоя до днес. За Европейската нощ на учените и тази година Музеят по геология и палеонтология при Минно-геоложкия университет „Св. Иван Рилски" в София ще отвори врати за всеки, който иска да разгледа събраната на едно място част от това разнообразие.

То включва вкаменелости от отдавна изчезнали видове и родове, артефакти от глобални катастрофи, като например „метеоритът, убил динозаврите", както и богато илюстрирани витрини с безброй образци от всички континенти на света. 

От 16 до 18 ч. пък в градината пред Ректората на висшето учебно заведение преподаватели от катедра „Сондиране, добив и транспортиране на нефт и газ" ще демонстрират как става производство на енергия от възобновяеми източници (фотоволтаици и горивни клетки). 

В рамките на представянето на професията „газов инженер" ще има демонстрация на газова горелка с пламък във формата на цвете като символ на екогоривото.

От 17 до 20 ч. посетителите ще могат да се разходят из минните обекти без каска. Това ще стане в двора на университета, като вместо каска за безопасност, ентусиастите ще нахлузят очила за виртуална реалност. С тях те могат да разгледат открити рудници от птичи поглед или да научат повече за инженерните дейности под земната повърхност. За по-пълно потапяне е добре да облекат работен гащеризон и гумени ботуши. Атракцията е подходяща за деца над 12 години.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки