Паника в Слънчев бряг заради фалита на „Томас Кук"


Паника в Слънчев бряг заради фалита на „Томас Кук"
24 Септември 2019, Вторник


Компанията осигурява почти 50% от полетите към летищата в Бургас и Варна

Автор: Десант

По данни на Министерството на туризма фалиралата британска туристическа компания „Томас Кук" е довела в страната ни между 350 и 400 хиляди туристи.

По първоначални данни банкрутиралото дружество дължи на българските си партньори около 100 млн. лева. Реално за този сезон българският бизнес не е получил почти нищо от „Томас Кук“. Според договорите, плащането трябва да бъде направено до 60 дни след престоя на туристите.

Това, от своя страна, води до натрупването на сериозни задължения. Загубите за хотелиерите са колосални и заплашват да ги изправят на ръба на фалита. Напълно е възможно част от тях да бъдат обявени в несъстоятелност още до края на тази година.

В Слънчев бряг цари паника. Отколо 58 са родните хотели, които работят с британския туроператор. Някои от тях планират да затворят врати още в края на седмицата, след като чартърите с туристи от Великобритания бяха прекратени заради фалита на британския туроператор.

Полетната програма на „Томас Кук“ до летищата в Бургас и Варна е разчетена до 8 октомври тази година, като са направени и предварителни разчети за сезон 2020. Компанията осигурява почти 50% от полетите към аерогарите в двата наши големи морски града.

По данни на британското посолство в България има около 2500 туристи, които са пристигнали с фалиралата авиокомпания „Томас Кук".

В същото време зад граница се намират 150 хиляди британци, клиенти на обявилата банкрут най-стара в света туристическа компания и в момента се подготвя операция по тяхното връщане в родината, която се очаква да стане най-мащабната репатрация на поданици на кралицата в мирно време, отбелязват световните медии. 


В категории: Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки