Изчисляват по нова методика линията на бедността у нас


Изчисляват по нова методика линията на бедността у нас
18 Септември 2019, Сряда


​През 2018 г. живеещите в материални лишения намаляват от 30% на 21% - рекордно ниска стойност за страната ни, сочат данните на Националния статистически институт

Автор: Десант

Правителството прие на днешното си задание нова методика за определяне на линията на бедност за страната, съобщават от правителствения пресцентър. С документа се предлагат промени, произтичащи от реформата в политиките за правата на хората с увреждания. Те се налагат заради  необходимостта от създаване на по-прецизна и детайлна нормативна уредба и осигуряване на финансова устойчивост при предоставяне на социалните помощи за хората с увреждания.

Съгласно новата методика линията на бедност се определя от изследването „Статистика на доходите и условията на живот“ за предишната година и се индексира с индекса на цените за малката по състав кошница на годишна база. 

Линията на бедност се използва при разработване на държавната политика в областта на доходите и жизненото равнище, при определяне на конкретни мерки за социална защита и е база за определяне на размера на финансовата подкрепа за хората с увреждания.

Размерът на линията на бедност се определя ежегодно до 31 август с решение на Министерския съвет по предложение на социалния министър.

През 2018 г. линията на бедност остана непроменена спрямо 2017 г., въпреки продължаващото увеличение на доходите според статистиката.

Относителният дял на бедното население е спадал от 23,4% на 22%, което е най-ниското ниво от 2015 г. насам.

Лек спад отбелязват и другите два индикатора за доходното неравенство, наблюдавани от НСИ – съотношението между доходите на най-богатите и най-бедните 20% от населението.

Най-голямо подобрение в данните се вижда в комбинирания индикатор – относителният дял на лицата, живеещи в риск от бедност и социално изключване. През 2018 г. те намаляват с 450 хиляди души и вече са 2,3 млн. (32,8% от населението). 

Този индикатор включва лицата от всички домакинства, при които се е материализирал един от трите водещи риска – бедност, материални лишения и нисък интензитет на икономическата активност. Подобрението в данните през последните години е най-значително именно при материалните лишения.

През 2018 г., в частност, живеещите в материални лишения намаляват от 30% на 21% - рекордно ниска стойност за страната ни, която се дължи както на общото подобрение в благосъстоянието на домакинствата, така и на промените при събирането на данните.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки