ГЕРБ, ДПС и БСП отхвърлиха закона, който задължава кметовете да приемат и изслушват граждани


ГЕРБ, ДПС и БСП отхвърлиха закона, който задължава кметовете да приемат и изслушват граждани
18 Септември 2019, Сряда


Депутатът от НФСБ Славчо Атанасов се опита да убеди колегите си да подкрепят промените в закона, но те не го направиха

Автор: Десант

Кметовете няма да бъдат задължени със закон да приемат и изслушват граждани. Депутатът Славчо Атанасов поиска допълнение в нормативната уредба, но то бе отхвърлено, съобщава сайтът Флагман.бг. Под законодателното предложение се бяха подписали и други негови колеги от парламентарната група на „Обединени патриоти” – всички от партия НФСБ.

То гласи, че кметовете на общини трябва да приемат и изслушват граждани „в определени дни”.

„Условията и редът за приемане и изслушване на гражданите се утвърждават със заповед. Информацията се публикува на интернет страницата на общината”, пише още в проекта на Славчо Атанасов и колегите му.

То обаче не получи подкрепа от големите партии ГЕРБ и БСП, както и от ДПС, и бе отхвърлено още на първо четене.

Националното сдружение на общините (НСОРБ) също не го одобрява според тяхно становище, представено в парламента. Оттам обръщат внимание, че в практиката на редица общини имало не само приемни дни, но и по-добри и разнообразни примери за взаимодействие с гражданите.

От НСОРБ не споделят и предложението на Славчо Атанасов и съратниците му за завишени глоби при неизпълнение на задължения на кметовете.

Днес в дебата в парламента Атанасов се опита да убеди колегите си да подкрепят промените. Той посочи, че емблематични кметове на 20-милионни градове по света имат приемни дни с граждани.

В крайна сметка при гласуването на първо четене законопроектът получи подкрепа от само 18 депутати  - 5 от ГЕРБ, 10 от „Обединени патриоти” и 3 от „Воля”.

20 бяха „против”, а 87 „въздържал се”, с което предложенията бяха отхвърлени.

Припомняме, че Славчо Атанасов е кандидат на НФСБ и ВМРО за кмет на Пловдив. Той даде заявка, че ще има приемни дни с граждани, ако стане градоначалник.


В категории: Политика

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки