Засуканият свят на Николай Хайтов през погледа на Мариус Куркински


Засуканият свят на Николай Хайтов през погледа на Мариус Куркински
18 Септември 2019, Сряда


Хайтов ми дава сила и усещам, че имам корен, казва актьорът, който прави дебют като кинорежисьор, вдъхновен от „Диви разкази“

Автор: Силвия Горанова

Тазгодишното издание на Киномания ще стартира на 14 ноември в зала 1 с прожекция на филма "Засукан свят" с режисьор Мариус Куркински – екранизация по едноименния разказ от сборника "Диви разкази" на великия Николай Хайтов, чиято 100-годишнина от рождението отбелязахме на 15 септември.

Филмовата панорама ще се проведе между 14 и 28 ноември, а акцентите в програмата са повече от любопитни.

„Киномания тази година ще предложи на своята публика наполовина повече емоции с първото издание на Танц Филм Фест, който предшества фестивала, затова и наричаме това издание 33 ½. Специално внимание обръщаме на 50 годишнината на един от знаковите български режисьори и актьори Мариус Куркински и на 100 години от рождението на Николай Хайтов“, казват организаторите.Тази година се провежда специална кампания "Гледай", инспирирана от откриващия филм "Засукан свят", с която целят чрез цитати от филма и разказа, както и загадъчни визии с очите на актьорите, да привлекат вниманието на аудиторията. 

Да гледаме с отворени сетива, да гледаме през очите на другия и да се вглеждаме повече в детайлите са само част от посланията на откриващия филм. А киноизкуството е онзи магичен обектив, през който гледаме една история, а виждаме себе си, убедени са от екипа на Киномания.

Откриващият филм бе представен преди дни от самия Мариус Куркински, продуцентът и оператор – Иван Тонев и актрисата Ана Пападопулу.

Режисьорът благодари на екипа на Киномания за оказаната чест филмът му да открие 33-тото издание на фестивала и подчерта, че за него форумът вече е част от културната история на България.

"Засукан свят" е нов български игрален филм по произведение на класически български писател, но тук важно е да се подчертае и самооценката на автора. За себе си мога да кажа, че се подписвам и заставам зад филма с цялото си сърце и ценностите, които нося“, сподели Мариус Куркински.

„Светът е толкова засукан, според Хайтов, че хората вече трудно могат да различават доброто от злото. Той ми дава сила и усещам, че имам корен. Хората на театъра сме по-склонни да летим в облаците. Той ми дава приземяване, което е необходимо. Необходими са действия. Киноезикът изисква действие. Светът е много засукан наистина. Изкушенията са много и борбата е голяма. Злото не е случайно. То работи много програмирано и трябва стабилен отпор”, подчерта актьорът.

Според Мариус Куркински, въпреки че „Диви разкази” на Хайтов са вече на повече от 50 години, няма разлика в нравите на хората и агресията върху човешкото същество.

„Спасението е в малките общества, в семейството, във възпитанието в семейството. Съзнавам, че родителите са много притеснени и не са пред децата си в такава форма в каквато биха искали да бъдат, понякога децата искат неща от тях, които те не могат да им дадат, но трябва да има лишения от капризи и придобивки. За мен другото спасение е във вярата”, добавя актьорът.

Продукцията е с впечатляващ актьорски състав, който включва: Мариус Куркински, Камен Донев, Ана Пападопулу, Виктория Колева, Вяра Коларова, Велислав Павлов, Димитър Николов, София Бобчева и Димитър Рачков. Зрителите на откриващата прожекция в Киномания (14 ноември, зала 1) ще имат възможността да проследят съдбата на Милю – малкият човек, който в целия си живот се бори със засукания свят, в който живее, и накрая в миг на просветление осъзнава – "Не може то тъй, приискало му се на някого да мре. Път трябвало да се измине! Вяра да се трупа! Живот да се изживее!".


В категории: Добри Вести

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки