В Пловдив заработи последно поколение мултидетекторен скенер


В Пловдив заработи последно поколение мултидетекторен скенер
17 Септември 2019, Вторник


Вижте предимствата на най-модерния томограф в областта

Автор: Десант

Последно поколение многослайдов мултидетекторен спирален компютърен томограф (скенер) вече е денонощно на разположение на нуждаещите се от Пловдив и страната за всички типове изследвания на глава, гръбначен стълб, гръден кош и гръдни органи, бели дробове, корем и коремни органи, малък таз, пикочо-полова система, опорно-двигателен апарат, всички видове ангиографии (съдови изследвания) и 3D реконструкции.

С него се обслужват както болнични, така и амбулаторни пациенти с направление по Здравна каса или срещу заплащане, съобщиха от болница „Медикус Алфа“, където работи най-модерният скенер в областта.

Апаратът Siemens Somatom Go.Now е модел 2019 година и за разлика от другите скенери има и DEXA  остеодензитометрия за изследване на костната плътност. Единствен е и за 3D диагностика на челюсти, като дава пълната информация на стоматолозите при поставяне на импланти в обеззъбения участък, посочва предимствата на томографа д-р Екатерина Елкова, специалист „Образна диагностика“ в „Медикус Алфа“.

Скенерът е открит, напълно безшумен и 10 пъти по-бърз от предходния. Например с него изследване на глава се прави за 26 секунди, а при предишния – за 5 минути, конкретизира д-р Елкова.

Уредът автоматично дозира лъчението в зависимост от килограмите и възрастта на пациента, с което се постига минимално рентгеново облъчване на организма.

Освен това е с голям отвор и натоварване на лежанката, което прави възможно диагностицирането на пациенти с тегло до 230 кг – нещо, което доскоро беше невъзможно в Пловдив и региона, където досега можеха да бъдат изследвани хора с тегло до 120 кг.

Този модел компютърен томограф дава високоинформативни образи в трите равнини – аксиална, коронарна и сагитална, както и допълнителни мултипланарни реконструкции (3D реконструкция). Той обхваща повече анатомични структури при перфектно качество на изображението.

Д-р Елкова посочва още едно предимство – апаратът открива и дискови хернии, които са се откъснали и са мигрирали зад телата на прешлените. Както обяснява лекарката, това преди е било невъзможно да се види - „болният има болка, а не можем да открием причината", посочва тя. 

Многослайдовият мултидетекторен компютърен томограф е с минимално вредно въздействие на рентгеновите лъчи върху човешкия организъм и има редица софтуерни предимства, позволяващи бърза и прецизна диагностика на световно ниво, допълва д-р Динко Младенов. Управителят на болницата посочва, че топ инвестицията им за тази година, скенерът, е на стойност половин милион лева.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки