Спасиха пострадала туристка в района на пиринския връх Дженгал


Спасиха пострадала туристка в района на пиринския връх Дженгал
17 Септември 2019, Вторник


Изключително необходимо и наложително в България да има хеликоптери за спасителна дейност, казва директорът на ПСС

Автор: Десант

Тежка спасителна акция се проведе в района на връх Дженгал в Пирин, съобщи директорът на Планинската спасителна служба Емил Нешев, цитиран от „Фокус".

Сигналът за инцидента е постъпил в понеделник, в 17,25 ч. Туристка е получила тежки травми. Предполага се, че жената е родом от Банско, а възрастта й е около 40 години. Постъпило е искане за спешна евакуация с хеликоптер, тъй като травмите й са били много сериозни.

Първа група са тръгнали шестима планинска спасители, за да успеят да достигнат навреме пострадалата. Междувременно е започнала и хеликоптерна акция.

За разрешаването на случая от ПСС са се свързали с МВР и Министерство на отбраната и напредналото време на светлата част на денонощието не е позволило вдигането на хеликоптер, така че спасителната операция е продължила като наземна.

Допълнително се е включил екип от 24 планински спасители от отрядите Банско, Разлог и Добринище. Акцията е приключила в 2,30 ч. сутринта, като жената е била спасена. Тя е била откарана в разложката болница. 

„Има множество травми, като най-сериозната е черепно-мозъчна, има много наранявания в горните и долните си крайници, множество охлузвания и рани", допълни още Емил Нешев.

Директорът на ПСС отбеляза, че е изключително необходимо и наложително в България да има хеликоптери за спасителна дейност, тъй като само това е начинът да се осигури безопасен и бърз транспорт на пострадал, особено в такива отдалечени местности, което в много случаи е животоспасяващо.

Източник: Агенция „Фокус"


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки