УМБАЛ-Бургас произвежда сама кислорода, използван за медицински цели


УМБАЛ-Бургас произвежда сама кислорода, използван за медицински цели
Снимка: УМБАЛ-Бургас
16 Септември 2019, Понеделник


Новата инсталация ще направи най-голямата болница в региона независима от доставчици, категоричен е директорът на лечебното заведение д-р Бойко Миразчийски

Автор: Десант

От няколко дни УМБАЛ-Бургас произвежда сама кислорода, използван за медицински цели в отделенията. Лечебното заведение, което е най-голямото в региона, пусна в експлоатация нова кислородна инсталация, която успешно премина тестовете и вече работи с пълен капацитет, съобщават от болницата. 

Инсталацията е изградена с ноу-хау на датска компания за кислородни генератори. Тази техника позволява кислородът да се извлича от въздуха, при щадящи условия за околната среда и в пъти по-ниски разходи за производство. Собствената инсталация намалява в пъти разходите, които до момента болницата е заплащала за кислород.

Концепцията, по която работи инсталацията е коренно различна от използваната до момента. Прилага се пилотно в няколко болници в България. Първото звено на инсталацията е компресор, в който постъпва атмосферен въздух. Там се нагнетява, след това влагата се премахва чрез охлаждане. Използва се и йонен обмен за извличане на чист кислород, който след това тръгва по тръбите на съществуващите системи на болницата и стига до отделенията.

Най-големите потребители на кислород са операционните, интензивните звена, спешно отделение.

„Новата инсталация значително ще намали разходите, които до момента заплащаме за доставка на кислород, ще ни направи и независими от доставчици. Досега сме използвали втечнен кислород, който купувахме. Старата инсталация ще продължи да съществува, но ще работи само при аварийни ситуации. Тази нова технология е сериозна стъпка напред към цялостно решение за енергийна ефективност на болницата", коментира изпълнителният директор на УМБАЛ-Бургас д-р Бойко Миразчийски.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки