Прашни дяволи щъкат из България


Прашни дяволи щъкат из България
Снимка: Фейсбук, Станимир Стоянов
05 Септември 2019, Четвъртък


Вижте къде бяха наблюдавани тези дни

Автор: Дина Харизанова

Тези дни много от посетителите на фейсбук страницата на Meteo Balkans публикуват свои снимки и видеоклипове на т.нар. „прашни дяволи". 

Последната такава документирана малка вихрушка е забелязана на 4 септември край Сопот.


Снимка: Фейсбук, Соня Рачева

​Преди това „прашен дявол" е заснет на 2 септември край т.нар. „кучешката поляна" в столичния Южен парк. На друго място в София е снимано видео с игрива вихрушка и на 3 септември. 


Снимка: Фейсбук, Ивелин Божков

В коментарите под публикациите хората споделят, че бабите им едно време казвали, че това е душата на умрял близък, който идва да навести живите. 

Извън суеверията обаче, метеорологията обяснява феномена като природно явление, представляващо силно атмосферно завихряне, което образува въртящ се стълб от въздух.

Прашният дявол не се свързва с гръмотевична буря и обикновено е с диаметър от няколко метра до няколко десетки метра, от земната повърхност нагоре, но без да достига някакъв облак.

Според енциклопедиите, тези „дяволи" могат да се издигат над твърда земя  (дяволи над сушата) или да вдигат във въздуха капки от водни басейни (водни дяволи).

„Тази малка вихрушка е в резултат на температурната разлика между земната повърхност и въздухът над нея" - уточнява вездесъщата „Уикипедия".



0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки