Ботев четник става окръжен управител на Враца


Ботев четник става окръжен управител на Враца
04 Септември 2019, Сряда


Тулчанлията Спас Соколов смята, че войводата е убит от хора от най-близкото му обкръжение

Автор: Атанас Коев

На 3 септември се навършиха 165 години от рождението на Спас Иванов Соколов, известен с прозвището Тулчанлията – един от видните участници в национално-освободителното ни  движение, включил се твърде млад в борбата срещу турските поробители.

Той се ражда на 3 септември 1854 г. в Тулча.  Първоначално учи в родния си град, а след това в Загреб и Белград, като получава солидно за времето си образование.

Завърнал се в България, младежът учителствува известно време, но наскоро след това е привлечен в революционното движение и се включва активно в подготовката на Старозагорското въстание през 1875 г. като е един от съратниците и сподвижниците на Стефан Стамболов. След извършено предателство и осуетяването на бунта, Спас Соколов е принуден да се спасява във Влашко, за да не попадне в ръцете на турците.

На румънска земя революционерът не стои със скръстени ръце и отново е в челните редици на бунтарите срещу турската тирания. Тук той се включва активно в подготовката на Априлското въстание.

Соколов се сближава с Ботев и става един от дейните му сътрудници, като е привлечен в щаба на подготвяната чета. Тулчанлията преминава с Ботевата чета на българска територия  и участвува във всичките и сражения с турските потери. След убийството на войводата и разпръскването на четниците се укрива известно време във Врачанския балкан, но е заловен от турците и подложен на жестоки мъчения. Впоследствие е осъден от извънреден турски съд на заточение и е изпратен да излежава присъдата си на гръцкия остров Родос.

Посреща с радост началото на Руско-турската война и с нетърпение започва да чака освобождаването си. След края й е амнистиран и се завръща в току-що освободената си родина, където се включва активно в обществено-политическия живот на младото Княжество България. Заема високи административни длъжности в държавното управление, бивайки окръжен управител на Враца, а след това на Кюстендил.

Спас Соколов написва и издава мемоари, в които обезсмъртява подвига на Ботев и неговата чета и подробно описва героичните сражения на четниците с турските поробители. Спомените му разкриват раздорите и противоречията в четата, както и убийството на Ботев, за което той смята, че е извършено от най-близкото му обкръжение.

Видният революционер и общественик умира на 21 юни 1922 г. на 68-годишна възраст и е погребан по подобаващ начин за един народен поборник, заради големите му заслуги за освобождението на България от турско робство.



0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки