Училищното настоятелство съкращава жената на Чудомир, от министерството я пращат в Париж


Училищното настоятелство съкращава жената на Чудомир, от министерството я пращат в Париж
Мара Чорбаджийска в ателието си
03 Септември 2019, Вторник


Мара Чорбаджийска все пак се пенсионира като учителка

Автор: Диана Славчева

От биографията на Димитър Чорбаджийски - Чудомир е известно, че в периода 1929 – 1930 г. той е на специализация в Париж, където е командирован „да се запознае с методиката и пропедевтиката“ по рисуване в парижките училища.

По това време той е и редактор във вестник „Казанлъшка искра" и изданието надлежно информира обществеността за честта, с която е удостоен именитият жител на Града на розите.

В дописката в бр. 124 от септември 1929 г. се отбелязва също, че с такава командировка е изпратена и неговата съпруга - художничката Мара Чорбаджийска, учителка в казанлъшката прогимназия. Какво е куриозното в случая обаче?! 

„За голяма изненада, съобщението за командировката на г-жа Чорбаджийска дойде няколко дни, след като училищното настоятелство в града ни бе взело решение за нейното съкращаване" - изтъква с упрек „Казанлъшка искра". 

​От редакцията изразяват увереност, че ако известието за командировката й е било пристигнало по-рано, то настоятелството не би я съкратило. Аргументът за тази категоричност е, че „би се видяло, че компетентните власти ценят госпожата като учителка и художничка".

Затова и от вестника изказват мнение, че не е късно да се ревизира решението на училищното настоятелство, като министерството, което я е удостоило с въпросната командировка, би трябвало да няма нищо против една такава ревизия.

Не сме много сигурни дали наистина решението за съкращаването й отпада, но според биографията й, след като се завръща от френската столица, съпругата на Чудомир продължава да е учителка по изобразително изкуство в Казанлък, като в своята преподавателска дейност пренася и наученото в Париж.

Пенсионира се като учителка през 1945 г. и се отдава изцяло на живописта. 


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки