Спасители искат хронично болните на плажа да им споделят за болежките си


Спасители искат хронично болните на плажа да им споделят за болежките си
Васил Алексиев
02 Септември 2019, Понеделник


В екстрена ситуацията информацията за състоянието на даден човек може да се окаже животоспасяваща, казва Васил Алексиев

Автор: Светлана Николова

Мъртвото течение не тегли към дъното, а навътре в морето. При по-голяма сила плуването срещу него е непосилно дори и за добър плувец. Затова хора, които не могат да плуват, в такива дни изобщо нямат място във водата.

Най-застрашени са малките деца и хронично болните възрастни, особено тези, които страдат от диабет, епилепсия, сърдечно съдови заболявания. В момент на стрес или паника състоянието им може рязко да се влоши и да се стигне до криза или припадъци.

За да бъде опазен живота им, водните спасители имат предложение хората да предупреждават на спасителния пост за здравословното си състояние, преди да влязат да са къпят в морето.

Така е можел да бъде предотвратен инцидент с жена на средна възраст, която преди три дни е припаднала във водата на плажа в бургаския квартал „Крайморие“.

Спасихме я от удавяне, но ако знаехме, че страда от диабет и, че не е взимала никакви медикаменти от дни, щяхме да я наблюдаваме по-зорко и още при първите симтоми щяхме да я извадим от водата, разказва Васил Алексиев, който е дългогодишен професионален спасител и също така обучава млади кадри.

Точно опитът му е подсказал да изсипе пакетче захар в устата на жената, след като тя се е свестила и това е стабилизирало състоянието й до идването на линейката. Нещо, което по-младите му колеги едва ли щяха да се сетят да направят.

Човек се дави по три причини, казва Алексиев: от непознаване на обстановката, в която влиза; от незнание как помогне на удавник и на себе си; от неумението да плува.

„Ако не можеш да плуваш, недей да влизаш. Ако не можеш да помогнеш, недей да пречиш“, казва спасителят.

Преди време имал случай, в който от водно колело паднало дете. Майката, която не можела да плува, скочила след детето си във водата. Наблизо имало мъж, който решил да помогне, но поради неопитност се приближил твърде близо до довещата се жена.

В паниката си тя го стиснала за гърлото и започнала да го души. Така за няколко секунди вместо за един, спасителите е трябвало да се борят за живота на трима души.

Какво да правим, ако все пак попаднем в мъртво течение?

Най-важното е да се запази самообладание и човек да не се поддава на паниката. Ако плувецът не може да изплува от течението, може да се остави да бъде отнесен и малко навътре в морето, където мъртвото течение престава, и оттам да доплува до брега заобикаляйки го, съветват спасителите.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки