Графит посреща посетителите на крепостта Сексагинта Приста


Графит посреща посетителите на крепостта Сексагинта Приста
Снимка: РИМ-Русе
01 Септември 2019, Неделя


Той представлява цветна композиция, свързана с античния период на Русе и река Дунав като северна граница на Римската империя

Автор: Десант

Атрактивна рисунка посреща посетителите на римската крепост Сексагинта Приста от тази неделя. Графитът се намира на лявата страна на входа на музейния обект и е разположен на стената на съседна на музея сграда. В нея се помещава шивашка фирма, от където са дали съгласие стената им да бъде изрисувана.

Графитът представлява цветна композиция, свързана с античния период на Русе и река Дунав като северна граница на Римската империя. Представени са изображения на римски кораби и триумфален марш на завръщащата се в своя лагер Втора Матиакоска кохорта, станувала в Сексагинта Приста през II век. Показана е и триумфална арка – стилизиран образ на архитектурните паметници от този тип в Древен Рим, които били издигани над главни пътища и ознаменували военните триумфи в империята.

Цветният графит е дело на младата русенска художничка Ина Валентинова. Авторката е изучавала изящни изкуства в Академия „Минерва“ в Грьонинген, Холандия, графика и живопис в Академия за изящни изкуства във Вроцлав, Полша и специалност „Текстил“ в Национална художествена академия, София.

Рисунката е направен по поръчка на русенския музей. Идеята е по този начин да се  облагороди районът около музейния обект и да се насочи вниманието на преминаващите към местоположението на крепостта от римско време.

В последните години много музеи в света използват нестандартни форми и решения за привличане на посетители в своите обекти. Целта е провокиране на траен интерес у аудиториите към местното наследство и история. По този начин експозициите стават лесно достъпни и разбираеми за публиките и се превръщат в платформи за споделяне на знания, преживявания, провокиране на диалог и обратна връзка с посетителите.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки