Специализираната прокуратура повдигна обвинение срещу шефа на ОДБХ - Бургас д-р Митев и четирима негови подчинени


Специализираната прокуратура повдигна обвинение срещу шефа на ОДБХ - Бургас д-р Митев и четирима негови подчинени
29 Август 2019, Четвъртък


Към момента д-р Митев се намира в болница

Автор: Десант

Специализираната прокуратура привлече към наказателна отговорност петима служители на Областната дирекция по безопастност на храните в Бургас за участие в организирана престъпна група за искане и получаване на подкупи.

Сред тях е и директорът на дирекцията д-р Георги Митев, на когото е повдигнато обвинение като ръководител на групата. Другите четирима са подчинените му д-р Мария Кутлева, Денка Благоева, Димо Господинов и Андон Андонов.

За четиримата е известно, че са със стаж повече от 20 години в Агенцията и са известни като неподкупни служители. Петимата са били пуснати от ареста днес в 07,30 ч., съобщава Флагман.бг.

Към момента д-р Митев се намира в болница.

Ето какво се казва в прессъобщението на Спецпрокуратурата, ръководена от зам.-главния прокурор Иван Гешев:

"Петимата бяха задържани на 28 август 2019 г. в Бургас, Несебър и Поморие при съвместни действия по разследването на Специализираната прокуратура и ГДБОП.

Събраните домомента доказателства сочат, че групата е действала от началото на 2016 г. В качеството си на държавни служители и с цел получаване на подкупи участниците системно извършвали фиктивни проверки на търговски обекти на територията на Бургаска област, както и спирали реални проверки, извършвани от други служители в Областната дирекция.

Документирани са редица случаи на неизвършени и прекратени проверки в търговси обекти в Бургас, кк Слънчев бряг, Приморско, Созопол и Китен. В определени случаи директорът на ОДБХ-Бургас лично спирал текущи проверки, отивайки на място и оказвайки въздействие върху свои подчинени.

Между 400 и 900 лева получавали участниците в групата от собственици на търговски обекти в Бургаско за изготвяне на задължителната за всеки обект „Система за самоконтрол“. На търговците бил посочван конкретният човек, който да им изготви въпросната система. В случай че те я изготвяли сами, от ОДБХ им били издавани писмени предписания, като при неизпълнение следвали санкции. За да избегнат глобите, собствениците на търговски обекти били принудени да приемат изготвянето на нова „Система за самоконтрол“ от посоченото от групата лице.

При извършените претърсвания в жилищата на обвинените и 4 служебни помещения са намерени и иззети пари в различни валути с равностойност около 25 000 лева (левове, евро и долари), документи, записки, мобилни телефони, компютри и други доказателства за престъпрана дейност на групата.

На ръководителя на групата – директор на Областната дирекция по безопасност на храните в Бургас, е определена парична гаранция от 150 000 лева. Парични гаранции от по 75 000 лева са наложени останалите участници".


Квалификацията на Спецпрокуратурата, че петимата представляват ОПГ с ръководител д-р Митев, означава, че директорът на Агенцията току-що приключва с политическата си кариера като областен председател на СДС, общински съветник в Общинския съвет на Бургас и незаобиколим фактор в започващата предизборна кампания в три важни морски общини. От семейството на д-р Митев казаха току-що, че няма откъде да намерят откъде да намерят толкова голяма сума, за да платят гаранцията му.

Както Флагман.бг вече съобщи, в дома на сем. Митеви са намерени едва 1900 лв. - лични спестявания на дъщеря му Никол от абитуриентиския бал за университета.

Според очевидци вчера от кабинета на д-р Митев са взети няколко папки, но той е нямал представа какво точно представлява интерес за разследващите. До този момент се предполагаше, че става въпрос за покровителстване на фирма, занимаваща се със сметосъбиране и сметоизвозване на хранителни отпадъци от ресторантите в Бургаска област.

По непотвърдени данни тази фирма била толерирана пред конкуренцията й, като собствениците на заведенията за обществено хранене били съветвани от служители на ОДБХ да се доверят на партньорство с нея.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки