За Нушка Григорова – от сърце и с поклон


За Нушка Григорова – от сърце и с поклон
22 Август 2019, Четвъртък


Един спомен за починалата неотдавна известна телевизионна режисьорка, сценарист и журналист, която като дете Георги Димитров държи в ръцете си

Автор: Иван Тренев

Срещнах я в „последната обиколка” на живота й - определение оригинално и образно,  станало съдбоносно както за нея, така и за мен.
                                                                                                                                                                                Аз съм  музикант, но изследвам българската история – без поръчки и службогонство, също съм журналист от днешното време, но за „ днешното време.”

Нушка стана, по случайност,  мой пътен знак,  „ първа ръка” исторически извор, лектор без цензура. Разстоянието между годините ни направи класическа хармонична „Терца” – да припомня : терца в музиката е благозвучното „ до – ми,” например. Така и ние с Нушка намерихме единомислие.
Определено мислех, че нашата среща няма да има край, дори и след завършване на филма за нея и телевизионната й съдба. Грешка на растежа. 
                                                                                                     
В съвместната ни работа Нушка беше не само водещ, не само импулс, увереност, надеждата за резлутатнос. Тя беше истински водач.

Била е режисьор в БНТ повече от 40 години. Тя е имала идеята да вае образите на значимите български политици, литератури, учени, на възрожденски деятели. Използваше думата  „имиджмейкър” като професия и с хумор ми казваше, че това е „мръсна дума”, защото истинския превод е „публична личност.”

Аз наистина бях впечатлен от разказа й за срещата с личността Георги Димитров. Прословутата снимка на малката Нушка в предучилищна възраст е била неин спътник през целия й живот и ще остане за поколенията.



За Нушка истинският имиджмейкър трябва да бъде „шут на царя.” С други думи: шегувайки се, да казва  истината.

Личният живот и творческият живот на Нушка са двете релси на работата й! Вървят успоредно и не си пречат. Самата тя никога не е създавала конфликти и семафорът на линията винаги е бил отворен. В телевизията работеше в предаването „Хуморът не е от вчера”,  в спортната редакция, в младежката редакция.

По молба на големия композитор Александър Йосифов Нушка пресъздава впечатляващи ленти по български песни, които се откупуват в чужбина, а самата тя отпътува в Швейцария, град Монтрьо. Колеги от BBC даже й предлагат работа.

Много е интересен случаят с немския писател Ервин Фишер. Писателката Петя Йорданова се обръща с молба към Нушка да направи предаване за неговите приказки. Тя решава задачата гениално. По нейна идея се създава чаровна и смешна кукла с образа на писателя. Приказките са посрещнати чудесно. Самият автор Ервин Фишер посещава България въодушевен и силно впечатлен, запознава се с Нушка и колектива, и отнася куклата като скъп спомен.

Нушка е тръгнала от бедния работнически квартал в Надежда в София. Познала е бедността, но според нея хората по нейно време са имали здрави нрави и здрав морал.

Тя живееше достойно с  ниската си пенсия, без да се оплаква. До последните възможни минути ме водеше в телевизията с желание да помогне и да ме обучава. Научих твърде много и за нейната работа като кореспондент на БНТ в московската телевизия. Била е изпратена там от тогавашния директор Иван Славков, при когото националната телевизия наистина бележи творчески подем.

Споменът за Нушка за мен ще остане вдъхновяващ – спомен за един истински български родолюбец и творец!


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки