Проф. Христо Даскалов: В България няма опасност от заразяване с листерия


Проф. Христо Даскалов: В България няма опасност от заразяване с листерия
22 Август 2019, Четвъртък


При термична обработка над 70 градуса опасният микроорганизъм загива. Вижте в кои храни се среща иначе у нас

Автор: Десант

90-годишна испанка е починала, а 56 души са приети в болница и още десетки са болни в епидемия от листериоза в Испания, предаде тези дни Ройтерс.

Причиняващата опасното заболяване бактерия листерия бе открита в опаковки свинско месо от севилската фирма „Магрудис". Повечето от случаите на заразяване са в южната испанска област Андалусия, но има потенциални случаи и на други места в страната, от Мадрид до остров Тенерифе.

Има ли място за паника - по света и у нас?

Листерията е опасна бактерия, която води до висок процент смъртност сред заболелите, изтъкна пред Радио Варна проф. Христо Даскалов, ръководител на Националния център по безопасност на храните към БАБХ, уточнявайки, че възрастните хора и малките деца са най-чувствителни към този вид микроорганизми, както и хората с проблеми в имунитета.

По думите на специалиста, листерията е почвен микроорганизъм, широко разпространен в природата, а в храните се среща, когато хигиената е занижена.

„Това е бактерията, свързана с храните, които са готови за директна консумация. Когато храните претърпяват термична обработка над 70 градуса, ние няма как да се срещнем с този микроорганизъм., защото той бива убит. Сандвичите са от популярните храни, където се среща листериозата. В нашата референтна лаборатория най-често откриваме листерия моноцитогенес в риба и рибни продукти”, посочи проф. Даскалов. 

Той съветва да обработваме храната си термично, както и да не държим продукти извън хладилника.

Лабораториите на БАБХ извършват мониторинг на храните, произведени в България и в чужбина. При подобни тежки случаи, както този в Испания със стотици заразени хора, задължително щамовете на изолирания микроорганизъм се изпращат в Общоевропейската референтна лаборатория в Париж. Целта е патогените да бъдат проучени, да се установи дали не са разпространени извън Испания и къде са отишли заразените храни.

Ръководителят на Националния център по безопасност на храните успокои, че  контролът върху храните у нас е рутинен и по отношение на родната продукция няма съществени проблеми.

Така че място за паника в случая няма! 


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки