Концесионери измислиха начин да прибират парите на туристите и на „свободните зони“ на плажа


Концесионери измислиха начин да прибират парите на туристите и на „свободните зони“ на плажа
21 Август 2019, Сряда


Схемата е една и съща навсякъде

Автор: Светлана Николова

Масова практика през този сезон е в така наречените „свободни зони“ на морските плажове, отдадени на концесия, да се отварят търговски обекти с неестествено голяма прилежаща площ. Толкова голяма, че да изтика свободно плажуващите хора в съвсем малки пространства.



Така на практика концесионерите заобикалят закона, който регламентира равни права на туристите, които са склонни да плащат солени цени за чадъри и шездлонги и на тези, които не искат да плащат.

„Модата“ е въведена на Централния плаж в Слънчев бряг, но тъй като става дума за лесна печалба извън закона, тя бързо се разпростира по цялото Южното Черноморие.



Порочната практика е въведена и в Лозенец, сигнализираха читатели на сайта Десант, които предоставиха и снимки.



Схемата е една и съща навсякъде. Търговските обекти, в повечето случаи питейни барове, заграждат нерегламентирано значителна част от пясъка и слагат там свои чадъри и шезлонги. Сянката се ползва срещу заплащане на задължителна консумация, минимум за 30 лева. И свободната зона вече е платена, въпреки че в одобрената от Министерството на туризма схема пише друго.



„Това е сериозно нарушение - в свободните зони да се разполагат платени чадъри и шезлонги, което е прецедент това лято. И през други години са правени редица опити за своеволия от страна на концеионерите, но след подадени сигнали от туристи и излъчени репортажи в телевизията, всякакви такива вмешателства са спирани. Надявам се Министерството на туризма да се намеси и в този случай“, коментира председателят на Българската асоциация на собствениците в туризма Георги Николчев.


Платените зони на българските плажове останаха празни това лято заради неприлично високите цени на чадъри и шезлонги. Затова концесионерите измислиха как да направят платени и "свободните зони"

Парадоксалното е, че нарушението на Централния плаж в Слънчев бряг се извършва точно пред почивната станция на Министерски съвет, където разпускат представители на властта, включително и на ресорното министерство на туризма, което би следвало да контролира спазват ли се правилата на българските плажове.


В категории: Новини , Туристически обекти

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки