Конфискувани палта от кожи на защитени животни влязоха в русенския музей


Конфискувани палта от кожи на защитени животни влязоха в русенския музей
Снимка: РИМ-Русе
20 Август 2019, Вторник


Връхните дрехи са били обект на незаконна търговия

Автор: Десант

Със заповед на министъра на околната среда и водите Нено Димов на русенския музей са предоставени две палта от кожа на защитени видове животни.

Едното е от кожа на бенгалска котка (Prionailurus bengalensis), а другото е от видра (Lutra lutra). Предстои на музея да бъде предадено и трето палто, което също ще е от кожа на бенгалска котка.

Трите кожени палта са обект на незаконна търговия и са конфискувани по реда на Закона за биологичното разнообразие и Конвенцията за международна търговия със застрашени видове от дивата фауна и флора – CITES.

Бенгалската котка (Prionailurus bengalensis) се среща в Югоизточната част на Азия. Включена е в Международния червен списък – IUCN и е застрашена от изчезване.

Видрата (Lutra lutra) е вид, който е сравнително широко разпространен в света. Обитава влажни зони – реки, езера, потоци, където намира храната си. Видът присъства в  Международния червен списък – IUCN и Червената книга на България (2015 г.).

Русенският музей планира да оформи специално пространство в Екомузей с аквариум за излагане на животински видове по CITES, като при експонирането ще се акцентира на последиците от незаконната търговия с диви животни и безконтролното им използване, създаващо предпоставки за тяхното изчезване.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки