Във Варна отбелязаха тържествено годишнината на дивизион подводни лодки


Във Варна отбелязаха тържествено годишнината на дивизион подводни лодки
Снимки: ВМС
20 Август 2019, Вторник


Със заповед на министъра на отбраната на капитан І ранг от запаса Генчо Атанасов Райчев беше връчен медал „100 години от Първата световна война”

Автор: Десант

На 18 август в Пункт за базиране - Варна се състоя военен ритуал за тържественото отбелязване на 65 години от създаването на Осми дивизион подводни лодки и възстановяването на българското подводно плаване.

През миналата година, по идея на Съюза на подводничарите в Република България, с безрезервната подкрепа на командването на Военноморските сили, тук беше изграден и открит паметник на загиналите за Родината подводничари.

На тържествената церемония на кея на Осми дивизион подводни лодки, чиято 65-та годишнина се чества тази година, бяха дошли много адмирали, офицери, старшини и матроси – от запаса и все още служещи във флота.

Капитан І ранг Камен Кукуров, началник на Щаба на Военноморските сили, прие строя на почетния караул и Представителния духов оркестър.

Отец Димитър Стоев от Катедралния храм „Св. Успение Богородично” отслужи заупокойна молитва за загиналите подводничари.



В словата си капитан І ранг о.з. Станков, председател на Управителния съвет на Съюза на подводничарите в Република България, и капитан І ранг Кукуров отправиха думи на признателност към славните първопроходци на подводното дело, към героичните дела на поколения български моряци, служили достойно и с чест, защитавайки морските пространства на Родината. Те благодариха и на ветераните, на радетелите за съхраняване на флотските традиции и на всички, които подпомагат делото за запазване историческата памет за военния флот.

Със заповед на министъра на отбраната на капитан І ранг от запаса Генчо Атанасов Райчев беше връчен медал „100 години от Първата световна война”.



Венци и цветя в знак на почит и преклонение пред паметта на българските подводничари, които не са вече сред нас, бяха поднесени от членовете на Съюза на подводничарите в Република България, от командването на Военноморските сили, от Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва и Съюза на ветераните от войните в България, от много гости на церемонията.




В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки