Хиляди българи почетоха на Петрова нива паметта на преображенци


Хиляди българи почетоха на Петрова нива паметта на преображенци
Снимки: Авторът
17 Август 2019, Събота


Историческата местност е знакова в борбата ни за национално обединение

Автор: Диана Славчева

Наричат местността Петрова нива Странджанското Оборище. : На проведения през 1903 г. на Петрова нива конгрес на Вътрешната революционна организация на българите от Тракия се взима решение да бъде подкрепено започналото вече в Македония Илинденско въстание, като по Преображение се вдигнат на бунт и цяла Странджа и Одринска Тракия, с цел присъединяването си към България.

В наши дни през август тук се провежда национално честване на годишнината от избухването на Илинденско-Преображенското въстание, организирано от съюза на  тракийските дружества в България и община Малко Търново. И тази година под звуците на странджанския химн „Ясен месец“ на това историческо място се събраха хиляди родолюбиви българи, за да почетат паметта на преображенци.



Представители на „Национален фронт за спасение на България“, начело с лидера на патриотичната партия Валери Симеонов, също сведоха глави пред саможертвата на героите от Илинденско-Преображенската епопея  и поднесоха  венци и цветя пред величествения мемориал, издигнат в чест на преображенските въстаници.



Тази година програмата на форума бе наситена с множество мероприятия, сред които имаше урок по история за Капитан Петко войвода, проведен под открито небе; деца рисуваха в еднодневен пленер „Цветовете на Странджа“, туристически поход поведе хората „по стъпките на преображенци“, гласовити народни певци извиваха гласове в третия фолклорен конкурс „С песните на Манол Михайлов“.



Състоя се и традиционната научна конференция, чиято тема тази година бе: „Капитан Петко войвода и борбата на тракийските българи за свобода и справедливост".

Заупокойна молитва в памет на загиналите преображенци в построения  на Петрова нива храм-костница „Света Петка“ отслужи сливенският владика Йоаникий.

Възпоменателният събор в памет на преображенци завърши с тържествена заря-проверка пред величавия мемориал и празничен концерт с участието на странджански народни певци.




В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки