Фестивалът на фолклорната носия в Жеравна отново събра хиляди почитатели на българското (СНИМКИ)


Фестивалът на фолклорната носия в Жеравна отново събра хиляди почитатели на българското (СНИМКИ)
17 Август 2019, Събота


Местността Добромерица край китна Жеравна за 12-ти път се превърна в сцена за тридневен спектакъл, в който посетителите не са зрители, а участници

Автор: Севдалина Пенева

Международният фестивал на народната носия в Жеравна е събитие, което няма аналог в българския фестивален фолклорен календар. Този удивителен събор е като пламтяща факла, която пазителите на българското си предават един на друг вече 12-та поредна година.



Непосредствено след честването на Голяма Богородица, местността Добромерица край възрожденското градче отново  се превърна в оживяла приказка, изпълнена с ритъма на тъпани, гайди и кавали.



От пръвото издание на фестивала през 2008 година стотици хиляди са българите, облекли с радост фолклорния костюм и дошли в Жеравна заедно с децата си, с приятели, със съратници.

Идеята за тази съвременна приказка за родолюбци е на създателя на Национален фолклорен ансамбъл "Българе" Христо Димитров. Основаната от него Фондация "Българе" е главен организатор на самобитната инициатива.



Сред приятелите на това събитие е и лидерът на Национален фронт за спасение на България Валери Симеонов, който за поредна година уважи изявата. Той бе придружен от заместник-председателят на НФСБ Валентин Касабов и областният координатор на НФСБ в Пловдив Андон Андонов.

Тук се събират приятели, които споделят една обща страст – българщината, родолюбието, съхраняването на традициите, каза Георги Манев, който е генерален спонсор на фестивала.

По традиция, по време на официалното откриване на фестивала бе връчено годишното отличие „Апостол на българщината”, принадлежало през годините на историка Божидар Димитров, който вече не е сред живите, и на големия български писател Антон Дончев.

Тази година апостолското звание бе дадено на Екатерина Йорданова, председател на синдиката на транспортните работници.



В първата вечер гостите на фестивала се насладиха на концерт с участието на "Ева квартет", Стоян Янкулов – Стунджи, ансамбъл "Добруджа", "100 каба гайди" и др.

Малко преди полунощ пък започна любимата на публиката "Олелия" - народни хора, песни и игри около големия огън.

Така бе даден старта на тридневния спектакъл, в който посетителите не са зрители, а участници. Не статисти, а важна част от цялото, от пулса му, от идеите му. Фестивалът на фолклорната носия в Жеравна е създаден, за да може съвременният човек да се откъсне от цивилизацията и да се пренесе, макар и за малко, в една друга реалност, в най-българското време.














В категории: Новини , Традиции , Фолклор

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки