В Лопушанския манастир издигат внушителен дървен монумент на св. Йоан Кръстител


В Лопушанския манастир издигат внушителен дървен монумент на св. Йоан Кръстител
Снимки: Лопушански манастир
12 Август 2019, Понеделник


В двора на светата обител ще бъде поставена и резбована разтворена книга, изобразяваща библейската сцена на Светото Благовещение

Автор: Десант

На 15 август, когато Православната църква чества големия християнски празник Успение Богородично, Лопушанският манастир край монтанското село Георги Дамяново отбелязва храмовия си празник. В този ден в двора на светата обител от 12 ч. ще бъдат монтирани два уникални дървени модула. 

Единият представлява дървен монумент на св. Йоан Кръстител, с внушителен размер от 4,80 метра, който се явява най-големият по рода си в Европа от едно единствено парче дърво. Другият е дървена резбована разтворена книга, изобразяваща библейската сцена на Светото Благовещение.



Дървото, от което са изваяни тези два модула, е расло пред храма на манастира и е било посадено в чест на раждането на Негово величество Симеон Втори.

Лопушанският манастир ще бъде единственият по рода си в България с подобни внушителни монументи, направени от дърво на подобно духовно и свято място.

В светата обител се намира също и чудотворната икона на света Богородица, която е открита зазидана в стената на манастира по чудодеен начин. Тя датира от времето на Чипровското въстание и след нейното намиране е изложена за поклонение в храма.


В категории: Добри Вести , Църкви и манастири

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки