Проф. Кантарджиев за западнонилската треска: Трябва да се води борба с комарите


Проф. Кантарджиев за западнонилската треска: Трябва да се води борба с комарите
12 Август 2019, Понеделник


Вече и в България има случай на заразен 

Автор: Десант

Случаите на западнонилска треска в Европа само от началото на лятото са 46, като 9 от тях са в Северна Гърция. Притеснителното е, че от началото на сезона от петимата починали от западнонилска треска - четирима са в Гърция, 1 в Румъния.

Вече и у нас е регистриран първи случай на заболяването за тази година. Засегната е 60-годишна жена, която, за радост,  вече се възстановява.

Болестта се предава основно от комарите и засяга централната нервна система. С подробности и съвети как да се опазим от заразата в студиото на Сутрешния блок на БНТ гостува директорът на Центъра по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

По думите му​, мерките, които трябва да се предприемат, са пръскане за комари и унищожаване на комарите във водоемите. Епидемиологът изтъкна, че у нас тази година са се дали много пари за самолети, които са пръскали 600 кв км около Дунав.

В София мерките срещу комарите започват от края на март-април, за да се унищожат яйцата в заблатените места. Има екологични препарати, които унищожават само комарите и не пречат на пчелите.

Проф. Кантарджиев съветва хората да взимат мерки и да не допускат комари в стаите, да ползват естествени репеленти като лавандула и мента, а също и да не ходят на места, където има много комари.

Комарите хапят през една фланелка - ако не искаш да те хапят по гърба, трябва две фланелки, посочи още епидемиологът.

Той обърна внимание на факта, че ако западнонилската треска засегне нервната система и мозъка, и то при възрастни хора над 60-годишна възраст, смъртността е от 10 до 20 процента.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки