Фестивал на уличната храна – повече хигиена, по-малко отпадъци


Фестивал на уличната храна  – повече хигиена, по-малко отпадъци
Снимка: Авторът
12 Август 2019, Понеделник


Форумът насочи вниманието към нашето ежедневие, в което все по-често ядем на крак малки закуски в еднократни опаковки, без да осъзнаваме какви рискове крие това

Автор: Мартина Чачевска

В Бургас завърши първият по рода си кулинарен фестивал, посветен на храната, която си купуваме на улицата и ядем в движение. Той насочи вниманието към сериозни проблеми като хигиената в хранителните сергии и павилиони, и огромното количeство еднократна пластмаса, която се използва там.

Фестивалът на уличната храна се проведе за първи път на брега на морето в продължение на 5 дни. Той беше замислен като празник с много музика и кино, но в същото време насочи вниманието към нашето ежедневие, в което все по-често ядем на крак малки закуски в еднократни опаковки, без да осъзнаваме какви рискове крие това.

Хигиената на открито с мухите, високата температура и липсата на канализация са сериозен проблем.  Търговци от цяла България, които предлагат сандвичи, скара, пица и други ястия, които хапваме в движение, се събраха да покажат своите ястия, но храните им съвсем не бяха български.

Те приготвяха латиноамерикански бургери и сосове, испанска сангрия, наложена в буркани. Имаше гръцки меса на горещи въглища, конски пържоли, телешки кюфтета и наденици, китайски специалитети, японско суши, италиански пици, веганско меню и какво ли още не. Да се чудиш откъде българският готвач е попил тези рецепти и къде са нашенските странджанки, мекички, банички, и други, с които сме израснали и още си ядем ежедневно.

Всички участници във фестивала имаха възможност да се включат в конкурс, валиден за европейския шампионат по улични храни, който ще се проведе тази година в Швейцария. Журито бе съставено от видни български готвачи. Освен вкуса на храната те оценяваха как се справят различните павилиони и други обекти с хигиената при приготвянето на храна на открито,  и как се борят с проблема с използването на еднократните пластмасови кутии, чаши и прибори.

Наша проверка установи, че на доста места пластмасовите сламки са заменени с направени от тесто – нещо като широки макарони, а виличките, ножовете и лъжичките са от пресован картон, който лесно се рециклира.

Кулинарната вечер завърши с латиноконцерт на известна група от Венецуела, която вдигна всички на крака и през цялото време се опитваше да говори на български...


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки