Проучиха изцяло некропола на Църква №16 в средновековния град Червен


Проучиха изцяло некропола на Църква №16 в средновековния град Червен
Снимка: РИМ-Русе
08 Август 2019, Четвъртък


Там завърши поредният археологически сезон

Автор: Десант

Завърши археологическият сезон на средновековния град Червен за 2019 г. Проучванията се извършиха в рамките на един месец и обхванаха прилежащата територия на Църква №16, разположена в западната част на скалното плато, информират от РИМ-Русе.

За трети пореден сезон се разкриват сектори от нейната вътрешност и околност. Изцяло са проучени гробните камери, които заемат голяма част от основното помещение на църковната сграда и са изсечени в скалата.

Некрополът на църквата се развива в южна и източна посоки. Анализът на човешкия костен материал се извършва от антрополога д-р Надежда Атанасова от Института по експериментална морфология, патология и антропология към БАН.

Находките от тази година включват накити и предмети от всекидневието, както и колективна монетна находка, която съдържа над 150 монети от ХІV век. Проучената през 2019 г. площ възлиза на 150 квадратни метра, а откритите находки – над 300 на брой.

Църква №16 притежава белезите на храмовото строителство от първите десетилетия на ХІV век. Състои се от предверие, основно помещение и завършва с една тристенна апсида. По време на тазгодишните проучвания беше разкрит и сектор от главната улица на средновековния град, както и няколко зида от допълнителни пристройки около храма, датирани към началото на ХV век.

Археологическите проучвания на прилежащата територия на Църква №16 в средновековния Червен бяха извършени от екип специалисти от Русе, Клисура, Павликени и Сливен, студенти по археология и доброволци.

Ръководител на проучването е Светлана Великова (Регионален исторически музей – Русе), а зам.-ръководител – Велина Жекунова. Научен консултант на разкопките е доц. д-р Деян Рабовянов от НАИМ-БАН. Финансирането на археологическата кампания е осигурено от Министерство на културата и от Регионален исторически музей – Русе. 


В категории: Новини , Средновековие , Археология

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки