Приключиха археологическите разкопки на селищната могила до русенското село Бъзовец


Приключиха археологическите разкопки на селищната могила до русенското село Бъзовец
Снимки: РИМ-Русе
06 Август 2019, Вторник


Вижте какво бе открито там

Автор: Десант

Приключиха археологическите разкопки на селищната могила до с. Бъзовец. Те се проведоха през юли с научен ръководител д-р Димитър Чернаков, съобщиха от РИМ-Русе.

Проучванията са осъществени именно с финансиране от русенския музей, като в екипа са се включили и археолози от музеите в Добрич и Свиленград, от СУ „Климент Охридски“ и Великотърновския университет, както и работници от разположеното в Дунавската равнина село. 

Общата проучена площ през сезона е 100 квадратни метра, като е продължило изследването на културен пласт, датиран в първата половина на каменно-медната епоха (4800 – 4600 г. пр. Хр.).



Проучено е пространство в източната периферия на селищната могила, използвано за производствена дейност. Разкрити са останките на две пещи, разположени една до друга. Предполага се, че са били покрити с навес, изграден от дърво.
         
Първата от тях е с полусферична форма, построена върху глинен подиум с размери 1,20/1 м. Изградена е от дървена колово-плетена конструкция, обмазана с дебел слой глина от вътрешната и външната страни, след което опалена.

Пещта е съставена от две камери, разположени една над друга. Долната камера е горивна и е частично вкопана в древния терен. Отворът на пещта е в югоизточната част. Затварян е с неголеми камъни. Над нея е била изградена скара също от глина и дърво, предназначена за поставяне на предметите за изпичане.

Над скарата е имало изграден купол, който оформя горната камера. Върху подиума на пещта са изградени две успоредни стени от глина, оформяйки прегради от южната и западната страни на пещта.   

Втората пещ се намира на 1,5 м западно от първата. Има почти квадратен план с размери 1,90/1,80 м. Изградена е върху подложка от натрошени керамични съдове. Има три етапа на обмазване. Южно от пещта има изградено преградно съоръжение за отпадъци, отделено от нея с ниска глинена стеничка.
         
В близост до двете пещи са открити голям брой фрагменти от керамични съдове, но също така и кухненски отпадъци – животински кости и черупки от речни миди. Възможно е пещите да са използвани както за печене на глинени съдове, така и за топлинна обработка на храна.

В края на разкопките южно от пещите са регистрирани деструкции от частично горяла постройка, която ще се проучва през следващия сезон.

Па време на тазгодишните археологически разкопки са открити 102 находки от керамика, кост, рог, камък, представящи пластика, сечива за ежедневни нужди и накити.


В категории: Новини , Археология

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки