Широка подкрепа за учредяването на Вапцаровска международна премия „Морето и машините”


Широка подкрепа за учредяването на Вапцаровска международна премия „Морето и машините”
Елена Вапцарова с Вапцаровския випуск (1948–1953 г.)
06 Август 2019, Вторник


Малко са университетите по света, които като военноморското ни училище носят името на свой възпитаник.

Автор: Десант

Около 140-годишнината на Военноморските сили се наблюдава силна моряшка подкрепа за учредяването на президентска награда Вапцаровска международна премия „Морето и машините”.

Пътят, който нашият Военноморски флот измина от Русе и Варна до петте морета, на които военните ни кораби развяват военноморския ни флаг, е възпят в уникални поетични творби от мариниста Никола Йонков Вапцаров Моряка.

В Русе например, където е създаден родният Военен флот на 12 август 1879 г., на 26 февруари 1930 г. той написва едно от емблематичните си моряшки стихотворения „В Кубрикът” - Кубрик “Беломорец”. Тогава Вапцаров е бил на стаж в Дунавския флот - Дунавската полицейска служба.

Учебната практиката на поета по специалността преминава в Аеропланната работилница в Божурище, на катера „Стефан Караджа” в пристанището на Русе (1930 г.), във Варна на торпедоносец „Дръзки“ (1931 г.) и във Варненската електроцентрала. През април и май 1932 г. той практикува на кораб „Бургас“. Посещава Цариград, Фамагуста, Александрия, Порт Саид, Хайфа, Родос, Мармара и др. Това пътуване заляга дълбоко в душата му и е отразено в „Импресии от парахода „Бургас“ и в неговите стихове.

Името на Военноморското училище (ВВМУ „Н.Й.Вапцаров"), както и името на неговия випуск ’48 - Вапцаровски, са два уникални феномена в историята на висшето морско образование не само в Република България. Малко са университетите по света, които носят името на свой възпитаник.



Новата държавна премия, която се предлага, не е литературна награда. Морското елитно техническо образование на Никола Вапцаров и огромните му литературни познания го правят новатор, който успява да улови ритъма на новото време,  на машините, на технически прогрес. Той става носител на нова романтика – свързана с постижението на техниката и технологиите, с което изпреварва с повече от половин век новите модерни изследователи на XXI век.

Вапцаровската международната премия «Морето и машините», която се предлага да бъде учредена по идея на капитан I-ви ранг о.р. професор, д.пс.н. Илия Петров Пеев, има за цел да спомага  развитието на науките за морето, образованието и възпитанието на морски кадри, постиженията в областта на безопасността на корабоплаванието.

Предлага се връчването й да стане в навечерието на 110-годишния юбилей на поета Никола Йонков Вапцаров – Моряка, който ще се чества на 7 декември 2019 г. По своя статут наградата е само с морален характер и следва да се връчва ежегодно на институти и личности у нас и в чужбина с принос в посочените области на морското дело в световен мащаб.

От Сдружение  Випуск-48 «Вапцаровски» на ВВМУ «Н.Й.Вапцаров», които изразиха своята подкрепа за инициативата, са убедени, че една подобна Президентска награда Вапцаровска международна премия «Морето и машините» ще бъде приета с признание от морските среди в света и ще издигане авторитета и името на морска България.

Клуб „Военни моряци" към СОСЗР-София също подкрепя предложението на капитан I ранг о.р. професор д.пс.н. Илия Петров Пеев за учредяването на Вапцаровска международна премия „Морето и машините” за стимулиране развитието на науките за морето, образованието и възпитанието на морски кадри, постижения в областта на безопасността на корабоплаването.

От 2010 г. до сега идеята за премията беше популяризира и подкрепена на много научни форуми, периодични и ежедневни медийни издания у нас и в чужбина – Великобритания, Русия, САЩ, Украйна, както и от Черноморската асоциация на морските институции (BSAMI), създадена от шест висши учебни заведения: България, Грузия, Румъния, Русия, Турция, Украйна.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки