Обновеният бронзов лъв от Паметника на Свободата е готов за честването на Шипченската епопея


Обновеният бронзов лъв от Паметника на Свободата е готов за честването на Шипченската епопея
Снимка: zakazanlak.bg
05 Август 2019, Понеделник


Толкова основна реставрация на лъвската фигура не е правена през последните шест десетилетия

Автор: Десант

Напълно обновен е бронзовият лъв на Паметника на Свободата. Реставрацията и консервацията на лъвската скулптура завършиха и внушителната фигура е готова за предстоящите чествания на 141-годишнината от Шипченската епопея, съобщи директорът на Национален парк-музей „Шипка-Бузлуджа” д-р Чавдар Ангелов.

Предстои в близките дни да бъде демонтирано строителното скеле, издигнато във връзка с извършването на ремонтните дейност.

Както вече писахме, тежината на скулптурата се оказа, че е 12 тона, заедно с носещата конструкция, която тежи около 3 тона. Това ще бъде вписано в пълния паспорт на фигурата, който ще бъде изготвен. В него ще се отбележат и всички извършени дейности по реставрацията на величествения лъв. Всичко това ще бъде придружено с богат снимков материал. Този паспорт ще бъде приложен към досието на Паметника на Свободата, което се съхранява в Националния институт за недвижимо културно наследство.

По думите на директора на НПМ „Шипка-Бузлуджа” д-р Ангелов, такава пълна ревизия на състоянието на лъвската фигура и толкова основна реставрация не е правена поне през последните шест десетилетия.

Реставрационно-консервационните дейности започнаха на 2 юли тази година. Стойността им е в размер на 111 хиляди лева с ДДС, като средствата за извършването им бяха набрани изцяло от дарения. 

Кулминацията на честванията на Шипченската епопея тази година е на 24 август. На този ден хора от страната и чужбина ще си дадат среща на легендарния връх, като покрай годишнината от епичните боеве ще почетат и 85 години от откриването на Паметника на Свободата.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки