Къщичките за птици в Козлодуй започнаха да приемат обитатели


Къщичките за птици в Козлодуй започнаха да приемат обитатели
Снимка: Община Козлодуй
05 Август 2019, Понеделник


Най-често обитателите им са полските врабчета


Автор: Десант

Къщичките за птици, поставени от Община Козлодуй в края на март, вече имат обитатели. Един от видовете, които се възползват от създаденото местообитание, е полското врабче.

По данни от Европейската схема за мониторинг на обикновените видове птици, която се провежда ежегодно в 28 европейски държави, включително и България, популацията му е намаляла с 62% от 1980 г. до 2017 г.

Полското врабче (Passer montanus) обитава разнообразни естествени местообитания в населени места. Гнезди в хралупи на дървета, кухини по сгради, огради и електрически стълбове, често в малки колонии. Снася 4-6 яйца, има 2-3 поколения годишно през периода април-юли.

Заплахите за вида са интензификация на земеделието, прекомерна употреба на пестициди, премахване на синорите и ивиците от дървета и храсти в земеделските райони. 

Вече е потвърдено гнезденето на 3 двойки полски врабчета в козлодуйските къщички. Заснета е възрастна птица, която активно храни малките си. Предстои да бъде направен цялостен мониторинг на поставените птичи жилища и да се обобщи колко от тях се използват и от какви видове.

От местната общинска администрация припомнят, че в началото на годината са изработени 80 броя къщички по специални размери, с отвор 3 – 3,2 см, за да са подходящи за гнезденето на синигери, полско и домашно врабче, мухоловки, дърволазки. Покривът им се отваря, за да може да се почистват след гнездовия сезон, а на дъното са направени отвори за оттичането на проникнала дъждовна вода.

Отворът на къщичките е подсилен с допълнително дървено парче за защита от хищници (катерици, белки).

Четиридесет от къщичките са окачени по дървета в парковете на Козлодуй и по десет броя са поставени в парковете на Хърлец, Гложене, Бутан и Крива бара.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки