Най-популярната снимка от ада в Сибир всъщност изобразява пожар в Йелоустоун


Най-популярната снимка от ада в Сибир всъщност изобразява пожар в Йелоустоун
04 Август 2019, Неделя


Вижте историята й и кой е нейният автор

Автор: Дина Харизанова

Покрай пожарите в Сибир една „снимка" обикаля Фейсбук и почти всеки втори потребител в социалната мрежа я споделя на стената си. Тя се превърна в символ на бедствието и на съпричастния призив „Аз съм Сибир"!

Оказва се обаче, че това е рисунка на американецът Джим Цетер (Jim Tschetter). Той е носител на голямата награда за изкуства за парковете през 2001 г.

Прочулата се покрай огнената стихия, обхванала Сибир, картина изобразява пожара в Йелоустоун от 1988 г., разкриваки борбата на дивата природа за оцеляване.



Американският художник още от малък е научен  да уважава и цени дивата природа. Той израства с лов и риболов в примитивните райони на Югозападно Колорадо и продължава да прекарва по няколко месеца в годината като водач на лов.

Репродукция на неговата картина се продава в Амазон и ebay за по 105 долара.



Всеки, малко по-наблюдателен човек, би следвало да се забележи, че на рисунката е изобразен американски лос, който не се среща в сибирската тайга. Но като че ли на никого това не прави впечатление.

Важното е, че изображението е силно въздействащо, драматично и сърцераздирателно и това е достатъчно то да се разпространява истерично като илюстрация на случващото се в Сибир.

И това не е единственият пример, в който лековерно едно нещо се представя за друго в социалните мрежи, с цел внушенията да са по-покъртителни и емоционални. Това лежи и в основата на широко тиражираните фалшиви новини. За съжаление...

А има достатъчно истински снимки от сибирските пожари, които също са наситени с трогателен драматизъм. Но незнайно защо от тях не се видя нито една, публикувана във Фейсбук.


В категории: Новини , Разследвания

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки