Над 6000 лева глоба за търговец, продавал фалшиви маркови дрехи в Слънчев бряг


Над 6000 лева глоба за търговец,  продавал фалшиви маркови дрехи в Слънчев бряг
Снимката е илюстративна
02 Август 2019, Петък


Решението на Апелативен съд – Бургас е окончателно

Автор: Десант

Бургаският апелативен съд потвърди наложена санкция от 6 312 лв. на търговец, продавал фалшиви маркови дрехи в курортен комплекс “Слънчев бряг“.

Дружеството „Вежен 67“ ЕООД стопанисвало магазин в курортен комплекс „Слънчев бряг“, общ. Несебър, пред хотел „Платинум“, в който се предлагали за продажба стоки с различни знаци и наименования, които визуално и словесно имитирали известни търговски марки.

Търговецът обаче не притежавал съответните разрешения от лицензираните правопритежатели на търговските марки за Република България. Самата стока се закупувала от пазар „Илиянци“ в гр. София.

На 22.08.2017 г. служители от РУ – Несебър, група „Противодействие на икономическата престъпност“ съвместно със служители от ОДМВР – Бургас, сектор „ИП“ участвали в проверка в обекта стопанисван от дружеството.

Органите на реда получили по-рано информация, че в същия обект се търгува със стоки, носещи знаци и марки, обект на закрила от Закона за марките и географските ограничения.

Полицейските служители констатирали на място, че в магазина действително се предлагали за продажба подобни стоки от търговските марки "Adidas“ и  „Nike”, а именно общо 937 броя артикули.

От заключението на извършената по време на досъдебното производство експертиза станало ясно, че съществува сходство между изобразените върху веществените доказателства знаци и регистрираните търговски марки.

Сходството е могло да доведе до объркване на потребителя, което включва възможността за свързване на изобразените върху веществените доказателства знаци с регистрираните търговски марки, притежание на Nike Innovate C.V., USA, Adidas International Marketing B.V., СТМ и Adidas AG, DE.

Била назначена и съдебно-оценъчна експертиза, която дала заключение, че общата пазарна цена към 22.08.2017 г. на артикулите като оригинали е в размер на 53 516.40 лева, а общата им пазарна цена като имитации е в размер на 6 312 лева.

Потвърдената от съда санкция представлява равностойността на имуществената облага, с която би се обогатило юридическото лице в резултат на извършено от М. М., в качеството му на представляващ „Вежен 67“ ЕООД, престъпление против интелектуалната собственост.

Решението на Апелативен съд – Бургас е окончателно.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки