Наз 300 гюлета от бастиона Паша са предадени в русенския музей


Наз 300 гюлета от бастиона Паша са предадени в русенския музей
Снимки: РИМ-Русе
02 Август 2019, Петък


Те са открити при изкопни работи в дунавския град

Автор: Десант

359 гюлета от турско време вече са изложени в русенския музей. Те са открити при изкопни работи по улица „Мостова“ в дунавския град. Информация за находките е получена от граждани, които са изпратили и снимки на предметите.

След съответната реставрация и обработка от специалист, гюлетата .ще бъдат изложени в някоя от експозициите на РИМ-Русе.

Те най-вероятно са били използвани в бастиона Паша, който се е намирал на дунавския бряг. Той е бил петоъгълен, обширен полукръг, обърнат към реката, разположен в началото на стената на североизточното външно укрепление. В този си вид е трябвало да побере четири оръдия. През 70-те години на XIX в. е разширен в западна посока, където са намерени снарядите.



Бастионът е пазил североизточния фланг на крепостта, контролирал е дунавския воден път и от него е имало възможност за обстрел на Гюргево. Запазени са снимки на батареята тук, направени от кап. Равенски, където се вижда едно от шестте му оръдия – 15-сантиметровото „Круп“, насочено към румънския град.

Бреговите батареи в Русе са били въоръжени също и с турски оръдия, тип „еднорог“ (по руската военна терминология), както и тип „бомбово оръдие“ с голям калибър, които са гладкостволови и стрелят именно с такива като намерените ядра за обстрел.



Гюлетата са използвани като снаряди за стрелба от гладкостволните оръдия и са използвани за разрушаване на дървените корпуси на кораби, фортове и поразяване на живата сила на противника.

Бастионът „Паша“ е едно от трите места, от които през юни 1877 г. турската артилерия обстрелва отсрещния румънски град Гюргево. Заради нанесените щети румънското външно министерство изисква разрушаването на турските крепости на десния бряг на Дунав.

Съгласно решенията на Берлинския конгрес, крепостната стена на Русе е разрушена, а е запазена само крепостната порта Кюнт капу.


В категории: Добри Вести , Археология

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки