Пожарите в Сибир се разрастват, засегнати са над 2,8 милиона хектара гори


Пожарите в Сибир се разрастват, засегнати са над 2,8 милиона хектара гори
01 Август 2019, Четвъртък


Еколозите се страхуват за тяхното въздействие върху околната среда, в това число и топенето на ледовете на Арктика

Автор: Десант

По данни на руските власти в Русия бушуват над 300 пожара с обща площ 2,8 милиона хектара - площ, която по размерите си се доближава почти до тази на Белгия. Повечето от тях са регистрирани в Сибир, на територията на Иркутска област  и Красноярския край.

Според руския филиал на неправителствената организация Грийнпийс 12 милиона хектара са изгорели тази година в Сибир.

Всяка година в отдалечени райони на Сибир има огромни горски пожари. Властите понякога предпочитат да ги оставят да бушуват, тъй като те са в изолирани зони и не застрашават населението. Но тази година мащабите им са изключителни и еколозите се страхуват за тяхното въздействие върху околната среда, в това число и топенето на ледовете на Арктика.

Предизвикани от сухи бури и от необичайните горещини от 30 градуса по Целзий в тези зони, пожарите се разпространиха от силните ветрове и засегнаха и околните райони, съобщава Руското федерално управление за горите.

Задушливият дим от пожарите от седмици вече е обхванал не само стотината населени места в районите с пожарите, но и по-големи градове в Томска, Алтайска, Челябинска области и областта, в която се намира Екатеринбург.

Работата на летищата там е нарушена заради дима. Жители казват, че се задушават, че имат световъртежи, а има случаи и на припаднали по улицата.

В неделя дим от пожарите в Сибир достигна и Казахстан, където концентрацията на замърсяващи субстанции превиши нормите в няколко градове, включително столицата Нур-Султан.

Снимки на сателити на НАСА пък тези дни се завъртяха в мрежата и показаха внушителни облаци дим от пожарите, които достигат арктическите зони. Според Григорий Куксин, експерт от руския филиал на Грийнпийс, саждите и пепелта ускоряват топенето на ледовете на Арктика и на пермафроста, при който тази година се наблюдава тенденция към намаляване, освобождавайки газове, които засилват глобалното затопляне.



Над половин милион руснаци поискаха от руските власти да направят повече в борбата с горските пожари в Сибир.

Руският президент Владимир Путин разпореди армията да се присъедини към усилията за потушаване на горските пожари. В съобщението на Кремъл се посочва, че президентът е взел решението си, след като получил доклад от министъра на извънредните ситуации Евгений Зиничев.


В категории: Новини , Международна политика , Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки