Двама премиери откриха в Дойран възстановения паметник на полк. Каварналиев


Двама премиери откриха в Дойран възстановения паметник на полк. Каварналиев
01 Август 2019, Четвъртък


Монументът на лобното място на героя е взривен през 1966 г. по време на акция по унищожаване на български военни паметници в Югославия

Автор: Десант

Историята трябва да се пази. Всеки паметник е важен, за да могат хората да помнят историята.

Това заяви министър-председателят Бойко Борисов в Дойран, където заедно с премиера на Република Северна Македония Зоран Заев откриха възстановения паметник на полковник Константин Каварналиев.



„Щастлив съм, че изпълнихме ангажимента си, с който почитаме един герой", отбеляза българският премиер, изтъквайки подвига на нашия пълководец. 

Тук, на тези места, стотици българи са дали живота си, посочи още министър-председателят.  Той добави, че се е проливала кръвта и на много други народи и се е водела война след война.

„Ние сме се били с кой ли не и сме най-бедни, сега искаме да пробваме с работа и дипломация", каза още Борисов. 


Гробът на полк. Каварналиев е бил в този вид, когато е намерен през 2002 г.

През Първата световна война, когато районът около Дойран е управляван от Царство България, в чест на Константин Каварналиев е издигнат седемметров паметник на мястото, където е преди това е бил погребан полковникът. Мемориалът бил на малък хълм, непосредствено до пътя за Валандово, на 3-4 км от Дойран, и е открит от полк. Борис Дрангов. Слово произнася и писателят Антон Страшимиров. В присъствието на войскови части от 9-а Плевенска пехотна дивизия е извършена панихида от полковите свещеници.

На мястото по това време са погребани и петима войници, загинали в боевете през 1916 г. Така около този паметник се оформят български военни гробища.

Монументът е взривен през 1966 г. по време на акция по унищожаване на български военни паметници в Югославия. През 2000 г. гробът е осквернен от мародери.

Впоследствие, по инициатива на Сдружение „Плиска”, паметникът е възстановен, но не се получава разрешение от новите македонски власти за поставянето му. Така оригиналният мемориален знак е монтиран в родния град на загиналия – Шумен.



В категории: Новини

2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
и сигурност
02.08.2019 02:34:19
0
0
И сигурности, правосъдие и т.н...
1
не е ясно защо?
01.08.2019 14:45:17
1
0
Защо нищо не се прави за краезнанието??? Било е забранено за масовия човек и култура? Ония държави - и войни и всичко и си имат краезнание и т.н...
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки