Монети на венециански дожове откриха при разкопките на замъка в Русокастро


Монети на венециански дожове откриха при разкопките на замъка в Русокастро
01 Август 2019, Четвъртък


Те са намерени при проучването на монументална сграда с все още неизяснена функция

Автор: Десант

Нови находки излизат при разкопките на крепостта Русокастро. Тези дни археолозите намериха сред останките на някогашния средновековен замък три сребърни венециански монети в много добро състояние.

От бургаския музей уточняват, че това са грошове, известни с името „матапани“. Две от тях са отсечени при управлението на венецианските дожове Раниеро Зено (1252 – 1268 г.) и Джовани Соранцо (1312 – 1328 г.). Но третата монета е с налеп, което прави трудно да се определи при управлението на кой венециански владетел е отсечена.

Няколко интересни факта за венецианските дожове, чиито монети са открити в Русокастро

След разпада на Латинската империя през 1261 г. Раниеро Зено провежда внимателна и хитра политика с Византийската империя, в резултат на което се стига до подписване на мирния договор от 1268 г., възстановил търговското първенство на Венеция в Леванта.



Джовани Соранцо пък бил закален в боеве воин, прекарал много години в сражения на сушата и по море. Въпреки това, по време на неговото управление Венеция практически не е водила война и икономиката й процъфтявала. Годините на неговото властване се смятат за един от най-спокойните периоди от венецианската история.

Докато Соранцо е дож, на 10 януари 1315 г. във Венеция се състои първата в историята регата, която се провежда и до ден днешен на Канале гранде в първата неделя на октомври. Тя е известна като „Storica regatta” – «Историческата регата». 


Какво има изобразено на монетите

От едната страна на монетите е изобразен Исус Христос, седнал на трон, а от другата – св. Марко, покровителят на Венеция, и венециански дож, държащи знаме с дълга дръжка.



В момента ценните монети се почистват в реставрационно ателие.

Те са открити при проучването на монументална сграда с все още неизяснена функция, която е локализирана през настоящия археологически сезон в Русокастро, съобщават от екипа, който провежда разкопките, ръководен от директора на Регионален исторически музей - Бургас д-р Милен Николов.

Проучванията на средновековния град Русокастро са финансирани за поредна година от Община Камено и Министерството на културата.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки