Нова наредба изисква за огрев да се използва само суха дървесина


Нова наредба изисква за огрев да се използва само суха дървесина
01 Август 2019, Четвъртък


Основната цел е намаляване и ограничаване концентрациите на замърсителите на атмосферния въздух

Автор: Десант

Според специален доклад на Европейската сметна палата и статистиката на Световната здравна организация България е на първо място по замърсяване на въздуха. Като основни източници на замърсяване се сочат битовото отопление и автомобилният транспорт.

Съобразявайки се с това, междуведомствена група, съставена от представители на Министерство на околната среда и водите, Изпълнителна агенция по горите, МЗХГ, представители на НСОРБ, Асоциация „Общински гори“, ЛТУ, ИГ към БАН, браншови и неправителствени организации, е изготвила проект на наредба, предвиждащ промени в изискванията и контрола върху дървесината, която се използва за битово отопление.

Основната цел на измененията в нормативния акт е да се регламентират тези конкретни изисквания като мярка за намаляване и ограничаване концентрациите на замърсителите на атмосферния въздух. Измененията предвиждат комплекс от изисквания, на които трябва да отговаря дървесината, като най-важно от тях е да се използва суха дървесина.

Предвижда се освен това, тя да не е механично третирана с летливи вещества, като бои, лакове, смоли и лепила, както и да не е претърпяла друга химическа обработка или да е свързана с  примеси, представляващи текстил, пластмаси, гуми или други вещества.

Текстовете на проекта са съобразени с европейските директиви относно качеството на атмосферния въздух и за по-чист въздух в Европа.

Европейските регламенти поставят общностни цели, предназначени за избягване, предпазване или намаляване на вредното въздействие върху човешкото здраве и върху околната среда, както и изисквания за получаване на информация за качеството на въздуха с цел да се подпомогнат усилията за противодействие срещу замърсяване на въздуха.

Проектът е публикуван за обществено обсъждане на сайта на МЗХГ.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки