Изследват с рентгено-флуоресцентна спектрометрия тракийски доспехи в наши музеи


Изследват с рентгено-флуоресцентна спектрометрия тракийски доспехи в наши музеи
31 Юли 2019, Сряда


Целта е да се установи химичният състав и процентното съотношение на различните видове материали в тях и технологията на обработката им

Автор: Десант

Специалисти от София и Велико Търново анализират част от тракийските експонати в музеите в Русе, Велко Търново, Шумен, Силистра, Разград, Търговище, Казанлък и София.

Във фокуса на изследването попада защитното въоръжение - в русенския музей например се обработват десет бронзови шлема, като целта е да се установи химичният състав и процентното съотношение на различните видове материали в тях.

Проучването на артефактите се извършва с портативна апаратура за рентгено-флуоресцентна спектрометрия, чрез която се прави елементен анализ на състава на металите и технологията на изработка на предметите.

Резултатите ще дадат възможност да се прецизира типологията на предпазното въоръжение, потвърждаване или коригиране на досега изказани идеи за съществуване на производствени центрове.

Целта е да се постигне комплексно проучване на представителна част от тракийското защитно въоръжение – шлемове, брони и наколенници, които да допълнян знанието за политическия, икономическия и културен разцвет на Тракия.



Рентгеновият анализ се извършва по проект „Доспехите на тракийскитe войни: комплексно интердисциплинарно изследване на бронзово предпазно въоръжение от Тракия“ на Софийски университет „Св. Климент Охридски“ и Национален археологически институт с музей – БАН, финансиран от Фонд „Научни изследвания" под ръководството на проф. Тотко Стоянов.



0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки