Славчо Атанасов с инициатива за приемни дни на кметовете


Славчо Атанасов с инициатива за приемни дни на кметовете
Снимка: Пресцентър на НФСБ
31 Юли 2019, Сряда


Съвносители на законопроекта са негови колеги, народни представители от НФСБ

Автор: Десант

Народният представител от НФСБ Славчо Атанасов и кмет на Пловдив в мандат 2007-2011 г. внесе в деловодството на Народното събрание в сряда поправка в Закона за местното  самоуправление и местна администрация, с която кметовете се задължават да имат приемен ден за граждани.

Съвносители на законопроекта са колегите му, народни представители от НФСБ – съпредседателят на ПГ на „Обединени патриоти“ Валентин Касабов, зам.-председателят Борис Ячев и Христиан Митев, секретар на парламентарната група.

„Промяната е продиктувана от наблюдаваното в ежедневната практика недобросъвестно поведение от страна на много кметове, в това число и на кмета на Пловдив, които изолират гражданите, неглижират техните проблеми, не взимат под внимание мнението и желанията на обществените групи, и по никакъв начин не осъществяват пряк контакт с тях“, посочи Славчо Атанасов.

По думите му подобни примери не са само изолирани и единични явления, а по-скоро се превръщат в практика и манталитет на местната власт по принцип. „А, подобно отношение от страна на администрацията не е допустимо в условията на правовата държава и демократичното управление на Република България, което налага въвеждането на задължаващи органите на местната администрация да въведе и най-вече да изпълнява в действителност приемането и изслушването на гражданите, като част от правата да участват в местното самоуправление, дадени им от закона“, посочи още мотиви Славчо Атанасов.

Проектът регламентира изрично задължение  в т. 20 на чл.44, ал.1, за кмета на общината, респективно на районния кмет,  да приема и изслушва граждани в определени дни. Условията и реда за приемане и изслушва на гражданите се утвърждават със заповед, като информацията се публикува на интернет страницата на общината.

Приемните дни са  живата връзка между гражданите и  техния кмет и се провеждат с цел осъществяване на възможността гражданите лично да поставят своите проблеми, въпроси и предложения пред човека, когото са избрали да управлява населеното място, се казва още в мотивите.

Изслушването на гражданите в точно определени дни и часове от седмицата се налага от практиката, за да се осигури технологично време за решаване на поставените въпроси от предходния прием, за своевременно, компетентно и ефективно решаване на молбите и предложенията им.

Проектът включва и създаване на Глава  „Административно-наказателните разпоредби“, продиктувано от необходимостта да се гарантира стриктно спазване на задълженията, които законът възлага на кмета в чл.44, ал.1.  Със създаването на глава „Административно наказателни разпоредби“ ще се гарантира по-голяма контрол и по отношение на изпълнение на сроковете по чл.44, ал.1, т.18 и ал.5.

Вносителите посочват още, че с предложените промени ще се постигне в по-голяма степен  публичност и прозрачност при вземане на решения; участие на гражданите в управлението; създаване на активни местни общности, които да определят местните политики и насоките на развитие. Както и спазването на върховния принцип, заложен в Конституцията на Република България, където в чл. 1. (2) е записано: Цялата държавна власт произтича от народа. Тя се осъществява от него непосредствено и чрез органите, предвидени в тази Конституция.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки