22 каруци и 6 МПС-та са иззели за 6 месеца горските в Югозападна България


22 каруци и 6 МПС-та са иззели за 6 месеца горските в Югозападна България
Снимка: Архив, news.bg
31 Юли 2019, Сряда


Вижте къде бракониерските сечи са най-много 

Автор: Десант

22 каруци, 6 моторни превозни средства, 7 моторни триона и 2 броя други инструменти за дърводобив са конфискували за първите шест месеца на годината горските инспектори от Югозападното държавно предприятие (ЮЗДП) от нарушители, които са предимно безработни и в повечето случаи от ромски произход.

В базите за съхранение на ЮЗДП са задържани общо 594 куб. метра обла строителна дървесина, 238 куб. метра дърва за огрев и 4 куб. метра фасонирана дървесина.

Общо 9352 проверки са извършили горските стражари в териториалните поделения на Югозападното държавно предприятие за първите шест месеца на годината, показват резултатите от проведените ревизии на охранителни участъци. Инспектирани са 5175 обекта за добив на дървесина, 1618 моторни превозни средства, 1855 ловци и 696 – други физически лица.

Съставени са 316 акта за нарушения, като почти всички са за незаконна сеч и транспортиране на дървесина без контролна горска марка и превозен билет. Най-много актове са издадени от горските стражари в районите с висока концентрация на посегателства, които са в близост до населените места и най-вече до ромските махали.

Това са държавните горски стопанства в Самоков - 57 бр., Разлог - 43 бр., Тетевен – 32 бр., Гърмен – 29 бр., следвани от Ихтиман и Симитли – по 17 бр., Етрополе – 13 бр., Трън – 12 бр., Рилски манастир и Пирдоп – по 10 бр.

Някои стопанства с проблемни участъци, като Дупница например, отчитат в пъти по-малък ръст на актовете и намаляване на бракониерските сечи, което е следствие от засилените дежурства и проверки, отбелязват от ЮЗДП.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки