Мощна подкрепа за Иван Гешев от прокурорската гилдия


Мощна подкрепа за Иван Гешев от прокурорската гилдия
30 Юли 2019, Вторник


Вижте откъде дойде тя

Автор: Десант

Номинираният за главен прокурор на републиката Иван Гешев получи мощна подкрепа от колегите си в цялата страна. 

Становища, в които единодушно застават зад предложението Гешев да оглави Държавното обвинение, обнародваха прокурорите, следователите и служителите на окръжните прокуратури в Стара Загора, Ямбол и Русе, Софийската окръжна прокуратура, следователите в Национална следствена служба, както и магистратите от Апелативен район Велико Търново, включващ и окръжната и районна прокуратура в Ловеч.

Номинацията на заместника на главния прокурор във ВКП за главен прокурор представлява положителна практика в управлението, която осигурява приемственост и стабилност, категорични са от прокурорската гилдия.

Те изтъкват, че обществената дискусия следва да се фокусира върху концепцията на кандидата за развитието на Прокуратурата, която предстои да бъде оповестена, и би трябвало да се проведе по начин, осигуряващ независимостта на съдебната власт и спазването на закона.

В същото време, в понеделник вечерта се състоя голям протест пред Съдебната палата в София, участниците в който поискаха прекратяване на процедурата за избор на нов главен прокурор на България, която определиха за „порочна".  

Организаторите от Инициатива „Правосъдие за всеки” внесоха в деловодството на Народното събрание мотиви и предложение за промени в съответната част на Закона за съдебната власт.

Още през миналата седмица ​протестиращи, организирани от щедро подпомаганите от „Америка за България" и други соросоидни организации „Да, България” и „Демократична България” (обединение на ДСБ, „Да, България" и „Зелените"), се събраха пред сградата на Висшия съдебен съвет с искане кандидатурата на Гешев да бъде оттеглена.

На 1 август ще се състои последният пленум на ВСС, на който може да бъде издигнат нов кандидат за поста главен прокурор.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки