Свинското месо не бива да се прибира сурово във фризера


Свинското месо не бива да се прибира сурово във фризера
Снимката е илюстративна
30 Юли 2019, Вторник


От БАБХ съветват стопаните, където няма още случаи на зараза с африканска чума, да изколят сами свинете

Автор: Десант

„В Румъния, както и при нас, хората си пускат прасетата по улиците. Това е основната причина за разпространяването на заразата – там и тук“, изтъкна пред БТН д-р Дамян Илиев, директор на БАБХ по повод огнищата на африканска чума в нашата страна.

Той съветва преди да се прибере във фризера, свинското месо да бъде сварено, за да се неутрализира вирусът. 

БАБХ препоръча още в районите, където няма обявено бедствено положение, да се заколят веднага прасетата, защото после освен че може да се разболеят, но и собствениците им ще бъдат глобени.

За цялата страна регистрираните свинекомплекси, в които са въведени мерки за биосигурност, са 65. В 3 от тях е засечена Африканска чума. За останалите 62 се въвежда 20-километрова санитарна зона и в нея няма да може да се отглеждат прасета в „задния двор“, т.е. няма да е възможно отглеждане на домашни свине.

Българската агенция по безопасност на храните планира от 5 август да започне проверки в обекти „заден двор“ по населените места в област Стара Загора и Шумен, където засега няма установени случаи на зараза.

Според Закона, животновъдните обекти подлежат на регистрация, а животните – на идентификация. Ако бъдат установени животни – свине, които не са идентифицирани и въведени в информационната система ВетИс на БАБХ, ще бъдат предприети принудителни административни мерки, съгласно чл.139а, във връзка с чл.139, ал.1 от Закона, а именно – парична санкция, умъртвяване на животните на място и обезвреждане в обекти, регистрирани по Закона.

„Вирусът не е опасен за хората, но влязъл веднъж – месото става негодно“, посочи д-р Дамян Миков, директор ОДБХ – Стара Загора. По думите му мерките, които се взимат, са „тежки и трудни, но единствените в цял свят, които гарантират отглеждането на прасета в бъдеще“.

Припомняме, че заради опасното заболяване в 4 области в страната вече е обявено бедствено положение. Това са Русе, Добрич, Плевен и Разград. До момента са открити 20 зарази сред диви свине и 22 – сред домашни.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки