Троянската керамика влезе във фокуса на докторат, защитен в Белгия


Троянската керамика влезе във фокуса на докторат, защитен в Белгия
30 Юли 2019, Вторник


Автор е нашият сънародник Иван Д. Добрев, който е доцент в катедрата по изкуство и дизайн във Висшия институт по изкуства в Хаселт



Автор: Десант

На 31 юли от 17,30 ч.  в Музея на занаятите в Троян ще бъде представен първият международен докторат по троянска керамика и изящни изкуства, съобщават от институцията.

Научният труд е на д-р Иван Д. Добрев от университета в Хаселт, Белгия. В изследователския фокус на автора стоят обновяването на Троянската керамична школа и съвременният творчески подход при нея, представляващ синтез на традицията (ноу-хау, майсторство, метод) с концептуалното творчество и водещ до създаване на предмет на изкуството.


Иван Д. Добрев

Иван Д. Добрев е роден през 1969 г. в София. През 1996 г. завършва скулптура в Академията по изящни изкуства в Маастрихт, Холандия. В Маастрихт прави и следдипломна квалификация и става лауреат на Академия „Ян Ван Айк“. От 2009 г. е доцент в катедрата по изкуство и дизайн във Висшия институт по изкуства в Хаселт. 

Добрев защитава Докторатът си на тема: „Съзерцанието на Троянската керамика: Есета върху традиционната керамика и съвременната скулптура” Добрев защитава през миналата година.


В категории: Добри Вести , Занаяти

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки