ЗАРАЗА: В цяла Европа зачестяват случаите на африканска чума по свинете


ЗАРАЗА: В цяла Европа зачестяват случаите на африканска чума по свинете
Снимка: Ove Maidla
29 Юли 2019, Понеделник


Лятото е сезон, който благоприятства развитието на болестта

Автор: Десант

В последните няколко седмици случаите на заразяване на домашни прасета в различни европейски страни се увеличават, съобщава естонският сайт postimees.ee. 

В Полша заболяването е открито в 29 ферми, в Литва – в 12, а в Латвия – в една. Броят на заразените свинеферми в Румъния вече са над 500. У нас по последни данни те са 22. На 25 юли за първи случай на африканска чума съобщиха и в Словакия.

В руската Тверска област са намерени девет трупа на диви прасета, поразени от заразата. Случаи на болестта има регистрирани и в Нижгородска и Уляновска области. Като цяло в Русия са установени над 500 взрива на заболяването, като икономическите загуби надхвърлят 30 милиарда рубли. Там са унищожени почти милион животни.

Нови огнища тези дни има открити и в Молдова – в тази страна заболяването е потвърдено на три места.

В Естония инфекцията е била широко разпространена в периода 2015-2017 г., при което са били засегнати 27 свинеферми, където са убити 42 583 прасета.

Медията изтъква, че най-сериозни икономически щети от заразата понасят свиневъдните комплекси в България, Полша и Румъния. У нас вече са умъртвени 82 хиляди животни, в Полша – 27 401 Кстати, в Польше к уничтожению кабанов сельскохозяйственная палата привлекла армию., в Румъния – 26 385.

Естонският сайт отбелязва, че на територията на цяла Естония е забранено извеждането на свинете на открито, както и храненето им със зелена трева. В зоните на епидемията фермерите са длъжни да предотвратят всякакви контакти между дивите прасета и домашните свине. 

По думите на Мааря Кристян от естонското хранително-вкусово ведомство, много е важно фермерите да спазват изискванията за безопасност, още повече, че лятото е сезон, който благоприятства развитието на болестта. 

Специалистите предупреждават, че човек може да пренесе заразата дори и ако е ходил за гъби или диворастящи билки и плодове в гората. Затова не бива с дрехите, с които сте кръстосвали из природата, да влизате в домашното стопанство, ако отглеждате животни в него.

И още нещо, което рядко се споменава - ваксината, която се поставя на прасетата срещу обикновена чума, не предотвратява заразата от африканска чума.


В категории: Новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
DJDO MRAZ
06.08.2019 11:06:06
0
0
NJMA NISHTO ,,STRANNO,,SNEZINKE!NALI NJKOI TRJBVA DA KUPUVA PRODUKTZIJTA NA GOLEMITE ZAPAD
NI I SVETOVNI PROIZVODITELI?!PAK I VLASTITE TAM OSASHTESTVJT STROG KONTROL,VARXU PROIZVODST
VOTO I TARGOVIJTA S FURAZI,RAZPLODI,MESO I MESTNI PRODUKTI! NAI-SKAPITE ,,XAMONI,,SE PROIVEZDAT
OT SVOBODNO OTGLEZDANI PORODI SVINE/V POLUDIVO SASTOJNIE NA SVOBODNA PASHA V GORITE/V ISPA
NIJ I ,,CHUMA,,-NJMA?!
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки