Дават близо 400 лева за яке и панталон на съдебните охранители


Дават близо 400 лева за яке и панталон на съдебните охранители
Снимка: markovski.bg
26 Юли 2019, Петък


Вижте подробности за обществената поръчка на Министерство на правосъдието

Автор: Дина Харизанова

Главна дирекция „Охрана" към Министерство на правосъдието обяви обществена поръчка за доставката на униформено облекло за нуждите на своите служители, занимаващи се с охраняването на съдебната власт.

Става въпрос за 550 комплекта зимни специални костюми от яке (куртка) и панталон, както и за 680 броя лятна униформа от същите две части.

Стойността на поръчката без ДДС е общо 324 300 лв., като за зимните униформи ще отидат 181 500 лв., а за летните - 142 900 лв., пак без данък добавена стойност.

Като направи човек простата сметка, излиза, че един кат от зимното служебно облекло на охранителите (само от яке и панталон) ще струва 330 лв., а съответно лятното - 210 лв. Като добавим ДДС-то, сметката изглежда така - зимната униформа на тези, които ще пазят съдебната власт, ще е по 396 лева, а лятната - 262 лв. 

Откъдето и да погледнеш тези суми, доста скъпичко излиза служебното облекло на тези пазачи. Наскоро един познат си купи марков костюм за сватбата за някакви си 200 лева! Излиза, че едно нищо и никакво зимно яке с по-дебел панталон струва колкото два бутикови мъжки сватбарски костюми.

На фона на този „лукс" в съдебната ни система, полицаите са направо като гаврошовци. От своя страна Министерството на вътрешните работи е пуснало обществена поръчка за доставката на зимни плетени шапки, които ще са част от полицейската униформа. 

На МВР му трябват 30 000 броя от артикула, като за тях е готово да плати 375 000 лв. без ДДС, което прави на калпак по 12,5 лв. или по 15 лв. с начисления данък - една напълно приемлива цена за такава стока. 

Правосъдието ни очевидно е доста по-проспериращо от скромното битие на органите на реда. Ами както се казва, коментарът е излишен... 


В категории: Новини , Разследвания

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки