Свиневъд: Цената на месото ще скочи с 20-30%


Свиневъд: Цената на месото ще скочи с 20-30%
26 Юли 2019, Петък


От бранша призовават на помощ да дойдат експерти от Испания, които имат опит в справянето с африканската чума по свинете

Автор: Десант

Цената на месото ще скочи с 20-30% - това прогнозира в интервю за БНТ Вихрен Димитров, директор на свинекомплекс в русенското село Голямо Враново. Той изтъкна, че от бранша призовават на помощ да дойдат експерти от Испания, които имат опит в справянето с африканската чума по свинете.

По думите на свиневъда, в Испания не е имало чума от 1993 г., след което страната става лидер в Европа в производството на свинско месо.

В момента има забрана живи животни и месо от кланицата да излизат от комплекса на Димитров, а също така в него не може да влиза зърно.

„В Бръшлен имаме 40 000 прасета, не са умъртвени всички", уточнява собственикът на свинефермата.

По думите му унищожаването на прасета в големите свинекомплекси ще доведе до ръст в цената на месото. „Хората ще започнат да се плашат, пазарът ще стане хаотичен", смята той.

От Българската агенция по храните обаче уверяват, че няма опасност за хората от заразата с африканска чума по свинете.

„Човекът играе активна роля в разпространението на чумата - единият начин е по природен път през дивите свине чрез лова и отстрела, другият е чрез внос на замразено месо, обяснява Христо Найденски, директор на Института по микробиология към БАН.

Той също е категоричен, че вирусът на АЧС не е опасен за човека.

„Консумирайки заразено месо, човек не може да предаде инфекцията в околната среда, но ако се изхвърлят отпадъци, които не са добре термично обработени - като скари, пържоли и т.н., и на тях попаднат кучета, гризачи, вече се създава опасност", коментира в национален ефир Найденски.

По думите му термичната обработка на месото трябва да е над 90 градуса.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки