В котленското село Медвен за първи път ще се проведат Захаристоянови четения


В котленското село Медвен за първи път ще се проведат Захаристоянови четения
Снимка: nasamnatam.com
24 Юли 2019, Сряда


Вижте какво включва програмата

Автор: Доброслав Иванов

Котленското село Медвен се подготвя първото издание на "Захаристоянови четения". Четенията ще се състоят на 27 юли, събота от 10 ч. в родното място на автора на „Записки по българските въстания" по повод 130 години от неговата кончина. Датата съвпада със събора на населеното място, като се очаква тогава там да пристигнат потомци от страната и чужбина.

Специален акцент в четенията ще падне върху патриотичното възпитание на младите.

Организиран бе конкурс „От медвенските пасища до председателството на Народното събрание", в който се включиха ученици от котленската гимназия „Г.С.Раковски" и Профeсионалната гимназия по хотелиерство и туризъм „Акад. Н. Неделчев”- Сливен. Есетата са класирани от комисия с председател зам. областният управител Димитринка Петкова, по чиято идея се начеват четенията.

Ще бъдат представени и нови издания за делото и живота на Захари Стоянов, както и фотоизложба „Възрожденски Медвен" на проф. Иван Газдов. Със специално експозе ще участва историкът проф. Пламен Павлов.

Ще бъде представена книгата „Записки върху записките" на ямболския писател Любомир Котев, който напоследък твори в Медвен. Ще има щанд с книги на издателството на Иван Гранитски, който също ще участва в четенията. Ще бъдат направени и демонстрации на различни занаяти, ще участват самодейни състави с автентични песни.

Намерението на организаторите от Областна администрация - Сливен, Община Котел, Исторически музей - Котел, кметство Медвен и читалище "Извор-1882 г." е четенията да станат ежегодни.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки